Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zaboravljene namirnice koje su u kuhanju koristile naše bake, a mogli bi i mi…

Uvrstite ih u dnevni meni.

Nije važno koliko je vremena prošlo od kada je za vas kuhala baka, sigurni smo da nikada nećete zaboraviti „ono nešto“ što je svako jelo činilo ukusnijim. Uz zrno ljubavi, sigurno je koristila i neke sastojke koji su ostali tajni, no postoje stvari koje je sigurno držala u smočnici a vi ih danas rijetko koristite.

Svinjska mast

Svi smo u bakinoj smočnici mogli pronaći bijelu kanticu sa svinjskom masti, a danas se pitate zašto? Tada je bilo jako važno da namirnice dugo traju, a svinjska mast je jedna od njih. Uz to svaki je ručak, slano tijesto ili kolačić uz malo masti puno ukusniji.

Ako imate simptome nedostatka magnezija, ovaj napitak odlična je pomoć

Slatko mlijeko

Ako imate bilježnicu s bakinim receptima, vjerojatno se puno puta spominje kondenzirano mlijeko kao glavni sastojak. U to se vrijeme se ovaj pojam odnosio na tek pomuženo mlijeko krave koje još ima jako slatkast okus. Naknadno se to mlijeko pretvara u ono što danas zovemo mlaćenica.

Melasa

Melasa je gusta smeđa tekućina, nusprodukt pri proizvodnji šećera. U dućanima postoji i ona svijetla ili tamna, ali češće se koristi tamna zbog teksture ali i smeđe boje. Ako ste radili s bakom kolačiće za blagdane, vjerojatno ste se divili ovom proizvodu. Ako niste znali, upravo se melasa dodaje šećeru kako bi on postao smeđ.

Grožđice

Nisu toliko popularne danas i sve ih više ljudi odbija jesti, ako vam je baka još spretna kuharica sigurno ih još uvijek stavlja u većinu kolača, a možda vam ih i ponudi ako poželite nešto slatko.

Muškatni oraščić

Ovaj začin se može koristiti i u slanim i slatkim jelima, a bake su često znale pretjerati dodavanjem ovog sastojka. Ima prepoznatljiv okus i jedan je od začina kojeg volite ili ne.

Ekstrakt vanilije

Nastaje namakanjem sjemenki vanilije u vodi s alkoholom, a svakom kolaču daje savršen okus. Ako niste znali, taj fini okus vanilije u sladoledu dolazi upravo od ovog ekstrakta.  

Evaporirano mlijeko

Mlijeko je u konzervi a iz njega je ishlapila sva voda dok se je obrađivalo, dugotrajno je, jeftino i prekrasan karamelizirani okus. Može se koristiti za pripremu raznih jela, kombinirati s vodom kako bi se koristilo umjesto mlijeka ili vrhnja za šlag.

Koja je hrana najzdravija? Ovo je popis 50 super zdravih namirnica koje su i jako ukusne

Kondenzirano mlijeko

Gusto (kondenzirano) mlijeko je nezaslađeni ili zaslađeni tekući proizvod dobiven isparavanjem dijela vode iz punomasnog, djelomično obranog mlijeka. Dugotrajno je, a može se dodavati kavi, desertima i tijestima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo