Zašto je važan vitamin K i u kojim ga namirnicama pronaći? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto je važan vitamin K i u kojim ga namirnicama pronaći?

Shutterstock

Poznat je kao koagulacijski vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K. Postoji nekoliko oblika vitamina K, ovisno o izvoru. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, osobito u zelenom lisnatom povrću.

Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrijetla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crijevima. Vitamin K3 dobiva se sintetski.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri ozljedama i rane koje sporo zacjeljuju te jaka krvarenja tijekom mjesečnice.

Dobar za kosti

Radi se o esencijalnom nutrijentu koji pomaže zgrušavanju krvi i pravilnom razvoju kosti. Kao takav pomaže pri prevenciji osteoporoze. Ženama je preporučen unos od 90 mikrograma ovog vitamina, dok je za muškarce preporučena doza 120.

Zaustavlja curenje nosa, olakšava bol… Nevjerojatne dobrobiti ljute papričice

Jedite više povrća

Mama je bila u pravu – špinat je dobar za zdravlje! Ovo zeleno povrće, a i ostalo, sadrže najviše vitamina K. Najviše ćete vitamina “izvući” iz kuhanog kelja jer samo šalica njega sadrži čak 531 mikrogram vitamina K.

Šparoge, okra, kelj i brokula su isto odličan izbor.

Pojedite jabuku

Voće je također puno vitamina K, ali naravno ne svo. Birajte jabuke, avokado, borovnice, grožđe i jabuke.

Koristite sojino ulje

Ovo je ulje prepuno vitamina K, a samo jedna žlicica ulja sadži oko 25 mikrograma vitamina K.

Orašasti plodovi

Prepuni proteina, vlakana, zdravih masnoća i ostalih nutirijenata koji se bore protiv upala. Ili ih grickajte kada je vrijeme za međuobrok ili ih dodajte omiljenom jelu i salati…

Đumbir, kamilica, kurkuma… Zdrave alternative popularnom aspirinu

Neka se na meniju nađe i riba

Svi stručnjaci će upozoriti da se dva put u tjednu treba jesti riba poput lososa. Kako je prepuna zdravih ulja, proteina, minerala koji snižavaju krvni tlak i tak preveniraju srčani infarkt i moždani udar. Kuhani losos i škamp imaju malo vitamina K, ali ga zato ima puno u tuni.

Napravite sami sok

Ako ste u žurbi, pretvorite svoje povrće i voće u sok! Samo mala čaša soka od mrkve će ponuditi 28 mikrograma vitamina K. Ako niste ludi za mrkvom, napravite sok od šipka!

Ovu namirnicu obavezno stavite u svoj smoothie – nećete požaliti

Kako termička obrada utječe na vitamin K?

Količina vitamina K koju unesete u organizam ovisi o načinu pripreme namirnice. Smrznuta hrana, koju sami pripremate, sadrži više ovog vitamina nego svježe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo