Zašto jedemo med kad smo bolesni? Evo što treba znati i koju vrstu odabrati kad ste prehlađeni

Imunitet

Med je gust i sladak proizvod pčela koje ga tvore od nektara s cvjetova.

Jedan je od najcjenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zacjeljivanja rana.

Što u prehrani izbjegavati u širokom krugu - četiri stvari su na vrhu liste

Ima protuupalna svojstva

Med ima potencijalno terapeutsko djelovanje zahvaljujući antimikrobnim, antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Smatra se da med ima terapeutsko djelovanje kod bronhitisa, prehlada, kašlja, zarastanja rana, gastrointestinalnih bolesti, neuroloških poremećaja i brojnih drugih stanja. Med se smatra sigurnim za upotrebu za odrasle i djecu nakon navršene prve godine života. No, ako ste osoba s određenim zdravstvenim teškoćama, prije uzimanja bilo kakvih preparata od meda savjetujte se s liječnikom.

Kada se savjetovati s liječnikom?

Iako med ima brojne blagotvorne učinke, ne smijemo zaboraviti da obiluje šećerima stoga je i njegova kalorijska vrijednost dosta visoka. Med također može povisiti šećer u krvi stoga osobe sa šećernom bolesti moraju biti oprezne i savjetovati se s nutricionistom koliku količinu koristiti i u kojim kombinacijama. Također, osobe koje imaju alergijsku reakciju na biljnu pelud, moraju se savjetovati s liječnikom o konzumaciji meda.

Različite vrste meda

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80% sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20% od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje. Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B skupine i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

Vrste meda:

BAGREMOV MED

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protuupalno djelovanje, djeluje blagotvorno na jetra i probavni sustav.

KADULJIN MED

Svijetložut, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sustav, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav. Pomaže u zacjeljivanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

KESTENOV MED

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast okus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B skupine i vitaminom C.

LIVADNI MED

Med od raznog livadnog cvijeća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zacjeljivanju rana, djeluje blagotvorno na probavni sustav.

LAVANDIN MED

Bogatog okusa, boja se može razlikovati od svjetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcioniranju gornjih dišnih puteva, djeluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

Što morate znati o medu, propolisu i matičnoj mliječi prije konzumacije i kada treba biti oprezan?

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!