Što morate znati o medu, propolisu i matičnoj mliječi prije konzumacije i kada treba biti oprezan? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što morate znati o medu, propolisu i matičnoj mliječi prije konzumacije i kada treba biti oprezan?

Pčelinji proizvodi poput meda, matične mliječi i propolisa se odavno ubrajaju među supernamirnice.

MED

Med je gust i sladak proizvod pčela koje ga tvore od nektara s cvjetova. Jedan je od najcjenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zacjeljivanja rana. Med ima potencijalno terapeutsko djelovanje zahvaljujući antimikrobnim, antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Smatra se da med ima terapeutsko djelovanje kod bronhitisa, prehlada, kašlja, zarastanja rana, gastrointestinalnih bolesti, neuroloških poremećaja i brojnih drugih stanja. Med se smatra sigurnim za upotrebu za odrasle i djecu nakon navršene prve godine života. No, ako ste osoba s određenim zdravstvenim teškoćama, prije uzimanja bilo kakvih preparata od meda savjetujte se s liječnikom.

Iako med ima brojne blagotvorne učinke, ne smijemo zaboraviti da obiluje šećerima stoga je i njegova kalorijska vrijednost dosta visoka. Med također može povisiti šećer u krvi stoga osobe sa šećernom bolesti moraju biti oprezne i savjetovati se s nutricionistom koliku količinu koristiti i u kojim kombinacijama. Također, osobe koje imaju alergijsku reakciju na biljnu pelud, moraju se savjetovati s liječnikom o konzumaciji meda.

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80% sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20% od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje. Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B skupine i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

PROPOLIS

Propolis je općenito poznat kao “pčelinje ljepilo”, što je generički naziv koji se odnosi na smolastu tvar nakupljenu od pčela iz različitih vrsta biljaka. Riječ “propolis” izvedena je iz grčke riječi “pro” što znači za, i riječi “polis” što znači grad ili zajednica, a u ovom slučaju to je košnica. Propolis dakle služi za obnovu košnice. Zagrijavanjem obično postaje mekan i ljepljiv. A inače je i ugodnog mirisa. Propolis i njegovi ekstrakti imaju brojnu primjenu u liječenju različitih bolesti zbog svojih antiseptičkih, protuupalnih, antioksidativnih, antibakterijskih, antimikotičkih i antifungalnih svojstava.

Sastoji se uglavnom od smole (50%), voska (30%), esencijalnih ulja (10%), peludi (5%) i drugih organskih spojeva (5%). Propolis također sadrži važne vitamine, poput vitamina B1, B2, B6, C i E i korisne minerale poput magnezija, kalcija, kalija, natrija, bakra, cinka, mangana i željeza.

Propolis ima široku upotrebu. Koristi se kod prehlada, herpesa na usnama, oteklina (upala) i čireva unutar usta (oralni mukozitis), afta, gastrointestinalnih poremećaja i drugih stanja, ali su potrebna dodatna znanstvena istraživanja koja bi poduprla tu široku primjenu.

Boli vas grlo, glava, mišići, a ne možete u ljekarnu? Isprobajte ova 3 domaća recepta

MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ jedan je od pčelinjih proizvoda koji ima potencijal za liječenje različitih ljudskih bolesti.

Iako se matična mliječ stoljećima koristi u medicinskim praksama, zapadni su je liječnici uglavnom odbacivali zbog nedostatka istraživanja. Bez obzira na to, ovaj se pčelinji proizvod i dalje često koristi kao alternativni tretman za razne bolesti.

Do danas su mnoge zdravstvene tvrdnje povezane s matičnom mliječi i dalje nedokazane.

Neke studije navode moguće pozitivno djelovanje na simptome menopauze, imunološki sustav, poboljšanje kognitivnih funkcija, zdravlje očiju, protuupalno i antioksidativno djelovanje, regulaciju krvnog tlaka, oporavak kože i zacjeljivanje rana.

Budući da je riječ o pčelinjem proizvodu, ljudi s alergijama na ubode pčela, pelud ili druge alergene iz okoliša trebaju biti oprezni.

Neki zagađivači iz okoliša, poput pesticida, također su pronađeni u matičnoj mliječi i mogli bi dovesti do alergijskih reakcija.

Iako je uporaba matične mliječi vjerojatno sigurna za većinu ljudi, povremeno su zabilježene ozbiljne nuspojave. Osobe s astmom, alergijama i kontaktnim dermatitisima trebale bi biti oprezne s matičnom mliječi.

Balzam protiv glavobolje od samo 4 sastojka – pripremite ga sami!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo