Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto svi pričaju o autofagiji i kako vam 16-satni post može promijeniti život?

Čovječanstvo već tisućljećima traga za “fontanom mladosti” – tajnom zdravijeg, sretnijeg i vitalnijeg života. A odgovor je tako jednostavan, tvrdi se u novoj knjizi “Fontana mladosti: Kako će vam 16-satni post promijeniti život”.

Višesatno nejedenje dokazano potiče pomlađivanje stanica – proces autofagije tjelesnim stanicama omogućuje čišćenje i regeneraciju. 16-satni post temelji se upravo na tim znanstvenim spoznajama, a posve ga je lako učiniti sastavnim dijelom svakidašnjice.

Učinci pomlađivanja intervalnog posta našli su se u središtu zanimanja javnosti dodjelom Nobelove nagrade za medicinu 2016. za istraživanje procesa autofagije stanica japanskom biologu Yoshinori Ohsumi. Redovita kratka razdoblja posta ne usporavaju samo starenje stanica nego i štite od brojnih civilizacijskih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest i rak.

Usvajanjem ovih 5 navika u rekordnom roku smanjite unos šećera

Post je izuzetno zdrav

“Autofagija je bila dugo zanemarivana na polju proučavanja procesa starenja – propustilo se zamijetiti njezin značaj u regeneraciji stanica. U posljednjih smo deset godina saznali da post ne samo što nije štetan za metabolizam i organizam kao što se prije smatralo, nego upravo suprotno da je izuzetno zdrav. Došlo je do promjene paradigme, ističe prof. dr. Thomas Pieber, predstojnik Sveučilišne klinike za internu medicinu na Medicinskom sveučilištu u Grazu.

Kako promijeniti život 16-satnim postom

Knjiga zorno prikazuje intervalni post, prehranu prema tipu metabolizma i donosi korisne savjete kako izdržati razdoblja nejedenja bez pojave snažne žudnje za hranom. Idealno za “početnike u postu”.

Post, zdrava prehrana prema tipu metabolizma i meditacija tri su stupa na kojima počiva hit-knjiga “Fontana mladosti” austrijskog trojca koji čini novinar, redatelj i trener intervalnog posta i meditacije P. A. Straubinger, nutricionistička savjetnica Margit Fensl i menadžerska konzultantica i trenerica za osobni rast i razvoj Nathalie Karré koja već gotovo 30 godina pomaže ljudi da svoje privatne i profesionalne živote učine uspješnijima i sretnijima.

10-tjednim planom prehrane autori pokazuju kako loše životne navike korak po korak zamijeniti dobrima osvrćući se na prehranu, kretanje i svjesnost.

Tajna je u usvajanju novih rutina što jednostavnije i uz što manje napora, kaže Karré.

Primjerice, počne se s dvije minute meditacije dnevno i postupno se povećava na dvadeset. I sama Karré primjenjuje metodu 16:8, posteći 16 sati dnevno – preskače doručak – što ju je učinilo ne samo nekoliko kilograma lakšim, nego i punijom energije.

Liječnica otkriva 5 navika svojih najzdravijih pacijenata

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo