Zbog kave bolje pamtimo - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zbog kave bolje pamtimo

Dobre vijesti za sve studente koji pripremaju ispite! Ne samo da je ona omiljeno jutarnje piće za mnoge i bez nje je početak dana nezamisliv, nego kava može poboljšati i naše pamćenje!

Najnovija studija pokazala je da je šalica kave idealno “oružje” za poboljšanje koncentracije, ali i za bolje pamćenje. Tako su istraživači Sveučilišta Johns Hopkins proučavali učinak ovog omiljenog napitka na pamćenje, te su dobro pazili da iz studije maknu sve slične stimulanse moždane aktivnosti. Zaključili su kako kofein iz kave poboljšava određeno pamćenje do 24 sata nakon konzumacije.

“Zaključak kako kofein utječe na ovaj proces kod ljudi – proces kojim se pamćenje čini trajnijim, manje zaboravljivijim – jedno je od velikih otkrića”, tvrdi profesor neurobiologije Johns Hopkinsa Michael Yassa, voditelj istraživanja.

Njegov je tim u svoju studiju uključio preko 100 osoba koje nisu toliko uživale u ispijanju kave, čaja ili gaziranih sokova. Oni su tako konzumirali manje od 500 miligrama kofeina tjedno, tj. većina uopće nije pila kavu te su imali naviku popiti gazirani sok jednom ili dva puta tjedno.

Istraživači su ispitanicima pokazali stotine slika svakodnevnih predmeta i od njih zatražili neka ih odrede kao predmete koji se koriste unutar ili van kuće. Zapravo je cilj bio da se ispitanici koncentriraju na predmet i zapamte ga. Pet minuta poslije, polovica ispitanika je dobila 200 miligrama kofeina, dok je druga polovica dobila placebo.

Ispitanici su se vratili u istraživački laboratorij 24 sata kasnije, kada više nisu imali kofein u svojoj krvi. Današnji zadatak bio je odrediti jesu li slike koje su dobili na uvid stare, nove ili slične onima koje su prethodni dan vidjeli (primjerice, slika gumene patkice koju su vidjeli dan prije, no slikana iz drugog ugla).

Osobe koje su konzumirale kofein bolje su razlikovale slične slike od izvornih u odnosu na osobe koje su uzele placebo. Istraživači su također zaključili kako manja količina kofeina ne luči iste rezultate. Studija je objavljena u časopisu Nature Neuroscience.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo