Limun je vjerojatno prva namirnica žute boje koje se mnogi sjete. No, osim limuna, proljeće je idealno vrijeme za uživanje u drugim “osunčanim” namirnicama – žuta paprika, žute tikvice i jabuke Zlatni delišes osvježit će vašu kuhinju izgledom, a vaše ukućane osvojiti okusom.
Limun
Kao što je poznato, limun obiluje vitaminima C i B, osnažuje imunitet i
usporava starenje. Zbog specifičnog okusa osjetit ćete prisutnost limuna u gotovo
svakom jelu i piću u koje ga dodate. Limun
je jedna od najviše korištenih namirnica na svijetu – od koktela do dresinga za
salatu i kolača – pa ga svakako uvrstite u neka od jela koja pripremate. Pročitajte kako pripremiti ukusne njoke od limuna.
Žute paprike
U odnosu na zelene i crvene paprike,
žute paprike imaju najblaži okus, a jelima daju svježinu i slatkoću. Obiluju vitaminom C, beta karotenom i vitaminima
B6 i A. Paprika je dobra za cirkulaciju krvi, jačanje apetita,
bolju probavu, vid
te pomaže kod ateroskleroze. Možete ih koristiti za pripremu blagih umaka od
vrhnja, a mi vam donosimo recept za zdravu Gazpacho juhu.
Žute tikvice
Ovo povrće žute boje i blagog okusa
obiluje manganom i vitaminom C, te sadrže karotenoide koji štite od štetnih
zračenja. Meso tikvice možete koristiti
u salati, kao dio umaka za tjesteninu, peći ju ili pirjati – za koji se god
način pripreme odlučili, očekuje vas ukusan obrok.
Jabuka Zlatni delišes
Iako nemaju crvenkastu boju kao većina drugih jabuka te zato možda nisu
vizualno jako privlačne, jabuke sorte Zlatni delišes osvajaju slatkim okusom. Jabuke
ne sadrže masnoću, kolesterol niti natrij, a pomažu u kontroli šećera u krvi i
kod mršavljenja. Iako se najčešće koriste za pripremu kolača, jabuku je ipak
najbolje pojesti sirovu, bez tretiranja i uživati u njenom okusu. Za sladokusce, tu je naš recept za pohane jabuke.
D.Š.