Koje začine koristite u svakodnevnoj kuhinji? Jeste li skloniji malo jačim jelima ili se ipak priklanjate blagim okusima? Provjerite zašto je dobro prehranu obogatiti cimetom, čilijem, vanilijom i đumbirom, a pripremili smo i četiri zanimljiva recepta koja će vas inspirirati na korištenje upravo ovih začina!
Začini jelima daju osobnost, jedinstveni okus i miris i mame nas na još.
Uz to, bogati su antioksidansima, što znači da nas štite od bolesti. Saznajte zašto đumbir, čili, cimet i vanilija zaslužuju mjesto u vašoj kuhinji!
Đumbir
Porijeklom iz Azije, đumbir se naveliko koristi u
azijskoj, posebice indijskoj kuhinji te u zapadnoj Africi i zemljama
karipskog otočja. Iako
se vjeruje kako sadrži analgetska, antipiretska, antibakterijska i
svojstva sedativa, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira u
liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom i morskom bolešću, tzv.
jutarnje mučnine i proljeva.
Čili
Čili papričica dokazano djeluje protiv raznih bolova – od artritisa do migrena, ima antikancerogena svojstva i može smanjiti naš rizik od razvijanja šećerne bolesti. Glavni zdravstveni adut ove papričice je kapsaicin, koji može pojačati cirkulaciju i na taj način pomoći bržoj izmjeni
tvari u organizmu. Ukratko – čili je sjajan za metabolizam i
mršavljenje!
Cimet
Dobra vijest za sve one koji pate od dijabetesa tipa dva! Cimet može doslovno stabilizirati šećer u krvi, time što potiče inzulin na
normalan rad, pa ovaj začin možete staviti na svježe voće,
žitarice ili u jutarnju kavu. Detoksicira, okrepljuje tkiva, ublažuje bolove. Djelotvoran je
kod kašlja, poboljšava probavu te potiče znojenje. Cimet ima
antioksidativna, antibakterijska, antiupalna
i svojstva protiv raka. Uz to, može
smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće.
Vanilija
Riječ je o začinu koji potječe
od istoimene biljke, čija se primjena nakon otkrića Amerike proširila i
na ostatak svijeta. Vanilija se u dijetalnim jelima rabi zbog arome jer njezin okus odgovara svim
bolesnicima, ali i zbog ljekovitih svojstava. Vanilija ima stimulativna svojstva i može biti od velike koristi za vaš libido – naime, ona se u prošlosti koristila kao
lijek za impotenciju.
Donosimo vam četiri recepta koja uključuju četiri navedena začina! Koji ćete prvi isprobati?
1. Japanese uramaki sushi
Ako do sada niste probali ovaj tradicionalni japanski specijalitet,
pravo je vrijeme za malu kulinarsku avanturu! Sushi je jedno od
najpopularnijih jela u svijetu, a slovi za iznimno zdrav obrok.
2. Salata s piletinom i mangom
Želite li brz, zdrav i lagan ljetni obrok, preporučujemo vam ovu jednostavnu egzotičnu salatu. Kombinacija piletine, povrća i voća zasigurno će vas osvježiti i rashladiti!
3. Krema od lavande s karamelom od smokava
Predstavljamo laganu desertnu kremu ili mousse od lavande. Blagog je okusa lavande, a u kombinaciji s
karamelom, karameliziranim smokvama i cimetom, okus dolazi
do pravog izražaja…
4. Panna cotta sa šumskim jagodama
U potrazi ste za idealnim ljetnim osvježenjem? Predlažemo da isprobate ovaj slastan i mirisan desert!
D.Š.