Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zeleni papar: Začin koji morate imate u kuhinji, a imamo i odličan recept za umak

Jedna biljka, a čak pet inačica papra, crni, bijeli, zeleni, narančasti i crveni papar, nastaju zbog drugačijih načina obrade.

“Po opsegu i vrijednosti papar ostaje najvažniji začin i općenito najviše dodavani sastojak jelima nakon vode i soli”, navode iz harissa.hr te tvrde da je popularan postao, ne kao poboljšivač okusa nego kao sredstvo koje poboljšava zdravlje. 

Crni papar i klinčić

Papar funkcionira kao stimulator probave te sredstvo za iskašljavanje, a blagotvorno djeluje i na dišne puteve, navode. 

No, mnoga kućanstva još uvijek koriste samo jednu vrstu papra, onaj crni, a zeleni biva zanemaren. 

Istina je da se zeleni papar dobiva od nezrelih bobica papra, isto kao i crni, no boja ovog papra sadržana je jer se obrađuje na drugačiji način nego se obrađuje crni.

Glavni proizvođači zelenog papra Vijetnam je sa 1/3 ukupne proizvodnje pa Indija, Indonezija, Brazil i Malezija, navode iz Harisse. 

Ipak, zeleni papar poseban je jer ima pikantan i svjež okus sa svijetlom aromom, tvrde, a dobro se kombinira s cimetom, đumbirom, lovorom, sjemenom komorača, ali i s limunskom travom. 

Česta je upotreba zelenog papra s različitim vrstama mesa kakva je svinjetina i piletina, ali i meso različitih riba.

Umak od zelenog papra

Budući da je to tako, pronašli smo recept za umak od zelenog papra koji će poboljšati ukus svakog mesnog obroka. 

Papar liječi prehladu i kašalj, olakšava probavu i pomaže protiv celulita

Sastojci:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žličica nasjeckanog vlasca
  • 2 žličice zelenog papra
  • 30 grama maslaca
  • 2 žličice vinjaka
  • 2 žličice brašna
  • 1 šalica goveđeg temeljca
  • pola šalice vrhnja za kuhanje
  • sol

Priprema:

Zagrijte ulje i na njega dodajte vlasac, zeleni papar i 15 grama maslaca te sve skupa miješajte dok papar ne omekša. 

Skinite s vatre pa dodajte vinjak i vratite na vatru sve dok alkohol ne ispari.

U tu smjesu dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne sjedini, a potom joj dodajte goveđu juhu. Povećajte temperaturu vatre i miješajte smjesu sve dok se ne njena količina ne prepolovi. 

Zatim dodajte vrhnje za kuhanje i na smanjenoj temperaturi miješajte dok se umak ne učvrsti. U gotov umak umiješajte ostatak maslaca tako da smjesa postane mekana i začinite uz pomoć soli.

Servirajte preko omiljenog komada mesa!

Uz pomoć ovih začina mršavite lakše i brže

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo