Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li što trebate jesti kako biste živjeli dulje?

Hrana je naš život i lijek, bez nje ne bismo mogli opstati, a upravo vrsta namirnica kojom se hranimo određuje kakvo je naše zdravlje. Ako želite puhati stotinu svjećica na rođendanskoj torti, na svoj svakodnevni jelovnik uključite neke od namirnica o kojima ćemo govoriti…

Kako hrana može pomoći produljiti život? Tajna je u polifenolima – spojevima biljnog porijekla koji neutraliziraju i poništavaju djelovanje molekula koje zovemo slobodni radikali, a istovremeno potiču procese sagorijevanja masnoća u tijelu. Slobodni radikali aktiviraju lančane reakcije oksidacije koje izazivaju starenje i oštećenja stanica. Ako konzumiramo namirnice koje imaju visok antioksidativan sadržaj, štitimo tkiva i stanice od oštećenja i gradimo temelje dobrog zdravlja i izgleda.

Međunarodni je tim istraživača proučavao prehranu 800 osoba starijih od 65 godina kroz razdoblje od 12 godina, a učinak polifenola mjerio se metodom koja se zove ukupna koncentracija polifenola u urinu, umjesto da su se stručnjaci samo oslanjali na podatke koje su im ispitanici dostavili s svojim prehrambenim navikama.

Koliko je polifenola potrebno?

Osobe koje su konzumirale više od 650 miligrama polifenola dnevno imale su 30 posto niži rizik od smrti, usporedno sa ispitanicima koji su uzimali manje od 500 miligrama. Do sada je otkriveno preko 8000 polifenola, stoga nemate izgovor da vam se ne sviđa neka namirnica. Izbor je izuzetno bogat! “Za najbolje rezultate” jedite puno voća i povrća: svakodnevno pojedite jabuku, borovnice, brokulu, celer, citruse, lješnjake, kelj, poriluk, masline (i maslinovo ulje), luk, peršin, pekan orahe ili crveno grožđe te pijte čaj. Iako su i crno vino, kakao, pivo i tamna čokolada bogati izvori polifenola, one bi se namirnice trebale umjereno konzumirati zbog sadržane količine šećera ili alkohola.

Namirnice jedite svježe, termički neobrađene s obzirom na to da visoka temperatura hranu lišava antioksidansa.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Nutrition.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo