Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jeftina supernamirnica sa 8 zdravstvenih dobrobiti i bezbroj kulinarskih lica

Kupus možda nije najatraktivnije povrće, ali je prepun nutritivnih vrijednosti koje nam mogu pomoći da se osjećamo snažno i zdravo. Od jačanja imunološkog sustava do poboljšanja probave (ponekad s neugodnim rezultatima), kupus zaslužuje mjesto za našim stolom.

Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u nizu boja, oblika i veličina, a možete ga koristiti za juhe, salate, sendviče i još mnogo toga.

Kupus je jedna od onih namirnica koja ima bolji okus nego što izgleda, a ima čak i veću nutritivnu vrijednost nego što ljudi očekuju. Osim toga, svestran je, pristupačan i lako ga je pronaći. I čak ne morate jesti jako puno kupusa da biste imali velike zdravstvene prednosti, kaže dijetetičarka Julia Zumpano.

Utjecaj kupusa za naše zdravlje

Jedna šalica nasjeckanog, sirovog zelenog kupusa sadrži samo 22 kalorije i donosi:

  • 54% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C.
  • 85% preporučene dnevne vrijednosti vitamina K.
  • Više od 2 grama vlakana.
  • 1 gram proteina.

Kupus je također hrana bogata kalijem, što može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka, dodaje Zumpano.

Zumpano ističe kako kupus može ojačati naše zdravlje.

1. Bori se protiv upala

Neke od zdravstvenih prednosti kupusa nalaze se u antocijaninima, prirodnim antioksidansima. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću (npr. borovnice) i povrću, već mogu i smanjiti upalu.

Kronična upala (dugotrajno oticanje) povezana je s bolestima srca, rakom, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. Pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.

2. Jača naš imunitet

Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, čini puno posla za naše tijelo. Pomaže u stvaranju kolagena i jača naš imunološki sustav. Također, pomaže našem tijelu da apsorbira željezo iz hrane biljnog podrijetla.

3. Poboljšava probavu

Foto: Shutterstock

Prepun fitosterola (biljnih sterola) i netopivih vlakana, kupus može pomoći u održavanju našeg probavnog sustava zdravim i doprinijeti redovitom pražnjenju crijeva. Potiče dobre bakterije u našim crijevima koje štite naš imunološki sustav i proizvode bitne hranjive tvari. To posebno vrijedi za fermentirani kupus u kimchiju ili kiseli kupus.

Vlakna su neprobavljivi ili apsorbirani ugljikohidrati, pa dodaju masu obrocima i zauzimaju prostor u našem trbuhu, uzrokujući da se brže zasitimo i duže osjećamo sitima.

4. Štiti srce

Antocijanini koji se nalaze u kupusu pomažu više od upale. Znanstvenici su pronašli 36 različitih vrsta antocijana u kupusu, što bi ga moglo učiniti izvrsnom opcijom za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

5. Snižava krvni tlak

Kalij je mineral i elektrolit koji pomaže našem tijelu u kontroli krvnog tlaka. Jedna šalica crvenog kupusa može donijeti zdravu količinu kalija – čak 6 posto preporučene dnevne vrijednosti. To bi moglo pomoći u snižavanju krvnog tlaka, smanjujući rizik od bolesti srca.

6. Smanjuje kolesterol

Previše “lošeg” kolesterola ili LDL kolesterola može uzrokovati probleme sa srcem ako se nakuplja u našim arterijama. Kupus sadrži dvije tvari — vlakna i fitosterole (biljne sterole) — koje se natječu s kolesterolom za apsorpciju u našem probavnom sustavu. Oni smanjuju razinu lošeg kolesterola i poboljšavaju naše zdravlje.

Ako ste zabrinuti za svoj imunitet, jedite kiseli kupus! No, znate li kako ga ukiseliti? – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

7. Održava zdravlje kostiju i zdravo zgrušavanje krvi

Vitamin K je neophodan za naše dobrostanje. Bez njega bismo bili u opasnosti od razvoja stanja kostiju poput osteoporoze, a naša se krv ne bi mogla ni pravilno zgrušavati. Kupus je odličan izvor vitamina K, jedna šalica osigurava 85% preporučene dnevne vrijednosti.

8. Štiti od karcinoma

Neke studije pokazuju da zeleno lisnato povrće poput kupusa ima fitokemikalije koje mogu pomoći u zaštiti od raka. Sadrže antioksidanse i biljne spojeve poput glukozinolata. Ove kemikalije koje sadrže sumpor razgrađuju se tijekom probavnog procesa u tvari koje mogu pomoći u borbi protiv stanica raka i uklanjanju istih iz našeg tijela.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo