Indijska kuhinja

Ratan, indijska hrana

Indijski začini su stari kao i civilizacija. Dajući svoju aromu i okus hrani, oni čuvaju i funkcije tijela. Svaki začin ima svoju svrhu, posebnu boju i okus te ljekovito svojstvo koje djeluje na kosu, oči i vid, srce, kožu, kosti, nokte, probavni sustav...

Indija je topla zemlja pa se 70 posto stanovnika hrani vegetarijanskom prehranom,  jelima pripremljenima od povrća, leće, slanutka, graha, riže, nekoliko vrsta brašna...
Ostali uz navedene namirnice jedu meso, piletinu, kozletinu, ribu, škampe...

kKuhinja je vrlo romantična, ukusna i zdrava. Začini koji se koriste pri kuhanju daju jelima svoj okus, miris i ljekovite značajke.

Tako se kim upotrebljava uz sve vrste povrća. Klinčić, papar i karduma se osim za kuhanje vrlo efikasno koriste kao dodatak čaju kod povišene temperature, kašlja i prehlade.

Začini se mogu koristiti u zrnu, ali i mljeveni u prah.

Način pripreme jela te njihovo konzumiranje važni su za dug i zdrav život. Treba znati pravilno jesti i pri jelu se usredotočiti upravo na jelo.

  • Hranu treba dugo i polako žvakati te pričekati petnaestak minuta prije konzumacije pića.
  • Ukoliko imate problem s viškom kilograma, tekućina koju pijete nakon jela treba biti topla do vruća (čaj), jer otapa masnoće.
  • Nakon jela treba prošetati.
  • Za osobe u kasnijim godinama preporučljivo je nakon jela malo prileći te odmoriti.
  • Važno je i ne prejedati se, nego se dići od stola dok još ne osjećate sitost.
  • Posljednji dnevni obrok jesti 3 do 4 sata prije spavanja. Ovog se je pravila važno pridržavati kako bi tijelo bilo nesputano i slobodno za intimni odnos s partnerom, te neopterećeno za ugodan san.
  • U vrijeme jela trebate biti raspoloženi, veseli i mirni. Ukoliko to niste, popijte vode i smirite se.
  • Vegetarijanske namirnice se puno lakše probavljaju od mesa. Stoga bi ga trebalo konzumirati u manjim količinama uz povrće. U jednom dnevnom obroku preporučljivo je radi održavanja cirkulacije uz rižu ili kruh jesti još dvije vrste namirnica.
  • Izbjegavati jesti masna i jela pržena na ulju.

kKako upotrebljavati začine?

Začini u zrnu se koriste u izvornom stanju, a oni u prahu se trebaju pržiti radi okusa i arome. Glavni indijski začini su: kim, papar, crveni i zeleni čili, klinčić, korijander, cimet, veliki i mali kardum.

Ostali česti začini su: kurkuma, lovor list, mali kardumum, methi, šafran, hing...
Uz začine koristi se i aromatično povrće: luk, češnjak i đumbir.

U narednim tekstovima pisat ću o začinima i njihovim svojstvima. Vjerujem kako će vam biti korisni.

 Prati nas na Viber Public Chatu!