Kardamom

Kardamom je jedan od omiljenih začina u Indiji. Postoje
dvije vrste, veliki i mali. Mali kardamom je zelenkaste boje. Njegovi  plodovi su u obliku mahune i  svaka mahuna sadrži 15-20 vrlo aromatičnih
sjemenki tamnosmeđe do crne boje. Veliki kardamom je smeđe boje, grublje
strukture i okusa. Sadrži do 40 tvrdih, smeđih sjemenki.

KardamomMali kardamom je jedan od najskupljih začina na svijetu.
Okus mu je ugodno ljutkast, osvježavajući tako da se u Indiji koristi i kao
osvježivač daha i za bijeljenje zubi. 
Indijci nose u džepu nekoliko sjemenki sa sobom i po potrebi osvježe
dah.

Kao začin se koristi u pripremi svih slatkih jela, čaja, kave i daje im egzotičan
okus i aromu. Kao lijek se koristi kod problema s mokrenjem, potiče apetit
i smanjuje povišenu temperaturu.

Veliki kardamom se koristi za obogaćivanje okusa varivima od
povrća,  posebno mahunarki, mesnim
gulašima… Koristi se čitava mahuna, ali se tvrda ljuska ne jede. Dodatkom velikog kardamoma ovim jelima poboljšava se njihova
probava, bez neugodne nadutosti.

Za začiniti jelo dovoljna je jedna mahuna. Probajte spraviti
ovu jednostavnu i veoma ukusnu slasticu:

Riža s mlijekom i malim kardamomom

Sastojci:

1 l
mlijeka
10 dag integralne riže
2 jušne žlice šećera
1 mahuna malog kardamoma
sušeno voće po želji

Priprema:

Mlijeko ulijte u lonac i pustiti da zavrije.  Tada u mlijeko dodajte rižu, šećer  i zdrobljenu mahunu kardamoma. Kuhajte na
laganoj vatri oko sat vremena, dok riža ne bude kuhana. Na kraju dodajte sušeno
voće po želji. Može se jesti toplo ili hladno.

CimetCimet

Iako ima ljekovita svojstva, cimet se najviše koristi kao
začin. Jedan je od najstarijih poznatih začina. Dobiva se guljenjem kore
cimetovog drveta, te se koristi samo unutarnji smećkasti dio.  Iako se u Hrvatskoj kao i u svijetu često
koristi mljeveni cimet, preporučujem korištenje cimeta u izvornom obliku jer
zadržava svježu aromu i ljekovita svojstva. Ukoliko ipak imate potrebu
koristiti mljeveni cimet,  koristite
sveže mljeveni.

Njegov slatkasti ugodan miris daje egzotičan okus hrani. Kako se u Indiji kao
začin slatkim jelima koristi kardamom, cimet se koristi kod pripreme izvornih
slanih jela. Dovoljno je dodati komadić svim jelima od mesa i povrća kako bi ih
obogatio svojom aromom.

U ostalim dijelovima svijeta kao i u Hrvatskoj cimet se koristi kao začin
slatkim jelima, čajevima, kuhanom vinu, kompotima…

Dobro je znati kako se redovitim korištenjem cimeta kao
dodatka hrani štiti organizam od prehlade te jačaju kosti. Njegova ljekovita
svojstva se očituju i kod problema s mučninom i povraćanjem. Dovoljno je
zagristi koru cimeta i simptomi podražaja na povraćanje nestanu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo