Kardamom i cimet

cimet-zacin-2

Kardamom

Kardamom je jedan od omiljenih začina u Indiji. Postoje dvije vrste, veliki i mali. Mali kardamom je zelenkaste boje. Njegovi  plodovi su u obliku mahune i  svaka mahuna sadrži 15-20 vrlo aromatičnih sjemenki tamnosmeđe do crne boje. Veliki kardamom je smeđe boje, grublje strukture i okusa. Sadrži do 40 tvrdih, smeđih sjemenki.

KardamomMali kardamom je jedan od najskupljih začina na svijetu. Okus mu je ugodno ljutkast, osvježavajući tako da se u Indiji koristi i kao osvježivač daha i za bijeljenje zubi.  Indijci nose u džepu nekoliko sjemenki sa sobom i po potrebi osvježe dah.

Kao začin se koristi u pripremi svih slatkih jela, čaja, kave i daje im egzotičan okus i aromu. Kao lijek se koristi kod problema s mokrenjem, potiče apetit i smanjuje povišenu temperaturu.

Veliki kardamom se koristi za obogaćivanje okusa varivima od povrća,  posebno mahunarki, mesnim gulašima… Koristi se čitava mahuna, ali se tvrda ljuska ne jede. Dodatkom velikog kardamoma ovim jelima poboljšava se njihova probava, bez neugodne nadutosti.

Za začiniti jelo dovoljna je jedna mahuna. Probajte spraviti ovu jednostavnu i veoma ukusnu slasticu:

Riža s mlijekom i malim kardamomom

Sastojci:

1 l mlijeka
10 dag integralne riže
2 jušne žlice šećera
1 mahuna malog kardamoma
sušeno voće po želji

Priprema:

Mlijeko ulijte u lonac i pustiti da zavrije.  Tada u mlijeko dodajte rižu, šećer  i zdrobljenu mahunu kardamoma. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok riža ne bude kuhana. Na kraju dodajte sušeno voće po želji. Može se jesti toplo ili hladno.

CimetCimet

Iako ima ljekovita svojstva, cimet se najviše koristi kao začin. Jedan je od najstarijih poznatih začina. Dobiva se guljenjem kore cimetovog drveta, te se koristi samo unutarnji smećkasti dio.  Iako se u Hrvatskoj kao i u svijetu često koristi mljeveni cimet, preporučujem korištenje cimeta u izvornom obliku jer zadržava svježu aromu i ljekovita svojstva. Ukoliko ipak imate potrebu koristiti mljeveni cimet,  koristite sveže mljeveni.

Njegov slatkasti ugodan miris daje egzotičan okus hrani. Kako se u Indiji kao začin slatkim jelima koristi kardamom, cimet se koristi kod pripreme izvornih slanih jela. Dovoljno je dodati komadić svim jelima od mesa i povrća kako bi ih obogatio svojom aromom.

U ostalim dijelovima svijeta kao i u Hrvatskoj cimet se koristi kao začin slatkim jelima, čajevima, kuhanom vinu, kompotima…

Dobro je znati kako se redovitim korištenjem cimeta kao dodatka hrani štiti organizam od prehlade te jačaju kosti. Njegova ljekovita svojstva se očituju i kod problema s mučninom i povraćanjem. Dovoljno je zagristi koru cimeta i simptomi podražaja na povraćanje nestanu.

 Prati nas na Viber Public Chatu!