Hrana i recepti

Hrana i recepti

12 bizarnih, ali korisnih načina gubitka kilograma

Većinu vremena jedemo ne zato što smo gladni nego zbog stresa, utjehe ili čak dosade.

Psiholog Brian Wansink radi istraživanje na temu želje za hranom te je zaključio kako psiha i okolina utječu na količinu hrane koju konzumiramo te kada, ali promjene tih navika također mogu učiniti suprotnu stvar i pomoći vam da izgubite kilograme.

1.  Dopustite si pogreške

Svi smo se našli u ovo situaciji: krenuli ste na dijetu i jedete samo voće, povrće i pijete vodu te imate osjećaj kako ste uspjeli i najgore je iza vas. I tako, jedne se noći nađete ispred hladnjaka kako grickate čokoladu. Nemojte se osjećati loše i razočarano, ali nemojte ni odustati. Vratite tu čokoladu u hladnjak i počnite grickati mrkvu!

2. Pravilo od dvije stvari na tanjuru

Potrudite se da na tanjuru uvijek imate vrste hrane: meso i nešto lagano poput salate ili kuhanoga povrća, tako isto i s ribom. Ova jednostavna kombinacija će vas naučiti da jedete što manje, a da ostanete siti.

7 znakova koji ukazuju na to da trebate jesti više kako biste smršavili

3. Promjena lokacije

Uzmite tanjur i otiđite u dnevnu sobu ili učite dok jedete. Također, ljeti možete jesti na balkonu ili terasi. Na ovaj način, iako ćete htjeti još hrane, postoji mogućnost da će se glad smiriti dok dođete do kuhinje i uzmete novu porciju.

4. Ostavite dokaze

Nemojte bacati ostatke hrane prije nego završite s jelom. Tako ćete cijelo vrijeme pratiti koliko ste dosada pojeli i znati ćete kada je dosta.

5 navika koje sprječavaju gubitak posljednih grama

5. Promijenite veličinu tanjura

Istraživanja pokazuju kako ljudi jedu sve dok ne „očiste“ tanjur, a ne dok osjete sitost. Jedini način kako biste riješili ovaj je da koristite manji tanjur i jedete razumnije. Obratite pozornost na svoj osjećaj gladi i sitosti te ignorirajte to koliko je hrane ostalo na tanjuru.

6. Promijenite društvo

Sami pojedemo 30 posto manje nego u društvu. Zapravo, u situacijama kada smo na večeri s 3, 4 prijatelja pojedemo 2 puta više hrane nego kada smo sami. Zaključak? Jedite glavne obroke sami i ograničite se na međuobroke i pića kada ste u društvu.

Sve što morate znati o medicinskoj dijeti + jelovnik za 7 dana

7. Držite se popisa za kupnju

Kada zaključite koje vam namirnice trebaju za nadolazeći tjedan, učinite što čine iskusni kuhari: napravite popis potrebnih namirnice – meso, žitarice, povrće i sl. Prije nego posjetite trgovinu provjerite listu i kupite samo ono što se nalazi na popisu.

Izgubite višak kilograma bez dijeta i gladovanja!

8. Recite NE slasticama

Pronađite najdalje mjesto do kojega se teško poseže i ondje spremite sve svoje slastice. Naravno, najbolje bi bilo da ih uopće ne držite u domu ili ne kupujete. No, Wansink ističe da je takvo što lakše reći nego i učiniti. Postoji mogućnost da ćete ih svejedno jesti kod prijatelja ili na poslu, pa je zato bolje da ih imate kod kuće, ali konzumirate razumno.

Zašto proteinske dijete uzrokuju zatvor i kako to spriječiti

9. Prožvačite sve dovoljno puta

Studije pokazuju kako svaki griz hrane treba prožvakati minimalno 32 puta kako bi bolje smanjili apetit i dobili osjećaj sitosti, a time i manje pojeli.

Odličan napitak za mršavljenje od limuna, peršina i vode

10. Razmislite o jutarnjem obroku

Wansinkove statistike pokazuju kako 4 od 100 žena, koje su bile ispitane, nisu imale naviku konzumiranja doručka. A one s viškom kilograma priznale su kako često preskaću jutarnji obrok jer tako unose manje kalorija. Zato, pojedite i najmanju količinu hrane kako biste barem neko vrijeme ostali siti.

Što se dogodi s vašim tijelom kada na par dana odlučite jesti samo – banane?

11. Jedite hranu u porcijama

Pokušajte na stol stavljati samo tanjure s hranom i manjim porcijama. Tavama i loncima nije mjesto na stolu jer tako vidite manje i jedete manje!

Saznajte sve o pozitivnim i negativnim stranama ketogene dijete

12. Budite ustrajni

Nemojte odmah primijeniti sve savjete odjednom. Svaki tjedan isprobajte novi trik, ali budite uporni i ne odustajte. 

Kako prestati jesti kada ste pod stresom

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo