Hrana i recepti

Hrana i recepti

3 stvari koje morate znati o masnim naslagama na trbuhu (pogotovo ako želite smršaviti)

Shutterstock

Abdominalna debljina (i pretilost općenito) povezana je s čak 20-ak vrsta raka, a prije svega s rakom debelog crijeva i gušterače u muškaraca te rakom dojke i maternice u žena.

Kako se na pravi način obračunati s viškom masnoća, osobito onih oko struka, sjajno je objašnjeno u vodiču „Krono prehrana“ beogradske liječnice dr. Ane Gifing.

Koliki vam je opseg struka? Svakim proširenjem od 2,5 cm povećava se rizik od raka debelog crijeva

1. Prehrana i hormonski aktivne masne naslage

Nije rijedak slučaj da osoba zadovoljavajuće tjelesne težine ima povećane vrijednosti masnog tkiva, a smanjene mišićnog. Najčešće je to posljedica nepravilne prehrane (a ne količinski prekomjerne) u kombinaciji s nedovoljnom fizičkom aktivnošću.

Estrogen, progesteron i testosteron tri su spolna hormona. Njihova ravnoteža narušava se starenjem, pa se u žena u srednjim tridesetima razina progesterona smanjuje 120 puta brže nego što se smanjuje lučenje estrogena, pa estrogen reagira u sve bržem “slaganju” masti oko struka. Naime, istraživanja pokazuju da estrogen smanjuje sposobnost sagorijevanja energije poslije jela, što onda rezultira većim pohranjivanjem masti u tijelu.

Prehranu za smanjenje hormonski aktivnih masnih naslaga treba temeljiti na cjelovitim žitaricama (smeđa riža, zob, ječam, heljda), esencijalnim masnim kiselinama (plava riba), povrću (zeleno lisnato povrće, mrkva, krastavac, tikvice…), voću (jabuke, lubenice, maline, šljive…) i mahunarkama (soja, leća, slanutak, grah, grašak…) te izbjegavati industrijski prerađenu hranu, lisnata tijesta, prženu hranu, umjetna sladila, punomasne sireve i mliječne proizvode…

Nutricionistica Mirela Marić o dijetama i prehrani: Pločice na trbuhu rade se u kuhinji

2. Mehanizam nagomilavanja masnog tkiva

Kako bi stvorile svoje zalihe, masne stanice uzimaju iz krvi masne kiseline i šećere, koji se unose hranom (važno je napomenuti kako se šećeri nalaze u skoro svakoj namirnici, prije svega u žitaricama – pšenici, heljdi, raži, riži, ječmu, zobi, zatim u voću, slatkišima, ali i u povrću). Masne stanice su dobro opremljene za ovu ulogu i imaju vrlo napredan i osjetljiv sustav za pohranjivanje masti. Nakon prve faze, odnosno faze upumpavanja, šećere i masne kiseline preuzima čitava vojska enzima koji pomažu u daljnjoj proizvodnji velikih molekula, poznatih kao trigliceridi.

Stvoreni trigliceridi pohranjuju se u specijalne spremnike unutar masne stanice. Cijeli ovaj postupak je nadgledan od glavnog upravljača – inzulina – hormona kojega luči gušterača.

Čim se razina inzulina poveća, a to se događa pri svakom unosu hrane, masne stanice dobivaju zapovijed: pohrani! Dakle, kada nešto pojedemo (bila to jabuka ili zelena salata), uključuju se svi procesi pohranjivanja masti, a istodobno se sva druga vrata stanice zatvaraju, zaustavljaju se njezine sve druge aktivnosti.

Masna stanica započinje fazu stvaranja masti, koja se zove lipogeneza, jer je to i njezina najznačajnija uloga u organizmu. Unos ugljikohidrata (slatkiši, tjestenina, škrobno povrće, voće) u organizam potaknut će veću količinu pohrane masti, dok bjelančevine (meso, riba ili bjelanjak) potiču manju.

Za snažne mišiće dnevno unesite oko 50 grama proteina iz različitih izvora

Zašto je važno napraviti pauzu od tri sata?

Tri sata nakon uzimanja hrane, prestaje djelovanje signala pohranjivanja masti, a stanica započinje razgradnju masti, a taj se proces zove lipoliza. Ova razgradnja masnoća iz masnih stanica intenzivnija je i brža, ako postoji veća potreba za energijom (kretanje, tjelesna aktivnost).

Stvari postaju loše kada se poremeti naš ritam unosa tri obroka dnevno. Zašto? Ili jedemo često – u kraćem intervalu od tri sata, ili preskačemo obroke. Nijednu ni drugu naviku naš metabolizam ne oprašta!

Za aktiviranje signala za lučenje inzulina uopće nije potreban unos cjelovitog obroka, dovoljno je unijeti samo jedan zalogaj neke hrane, kako bi taj proces započeo. Tada masne stanice dobivaju nalog za pohranjivanje. Tog trenutka prestaje razgradnja masti, započinje lipogeneza, odnosno stanica počinje iznova stvarati masti.

Ovo je jedan od razloga zašto uzimanje grickalica između obroka prouzrokuje ili nakupljanje masnog tkiva, ili nam ne dopušta smršavjeti do neke željene težine.

Želimo li smršavjeti, prva stvar koju trebamo učiniti jest vratiti se uzimanju redovitih obroka, tri tijekom dana.

Znamo 4 dobra razloga zašto jedete noću i 4 još bolja zašto morate odmah prestati!

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo