Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 najzdravijih dijeta za 2016.

Dijeta je način prehrane čiji cilj ne mora biti samo mršavljenje, već i regulacija i prevencija kroničnih bolesti.

US News & World Report rangirao je najbolje dijete prema njihovim uspješnostima, no ne samo u mršavljenju, već i njihova zdravstvena učinka. Proučavali su rezultate 38 najpopularnijih dijeta, odnosno kako one utječu na zdravlje, na mršavljenje u kratkotrajnom roku, mršavljenje u dužem periodu i koliko ih je lako pratiti. Na čelo su sjele one dijete čiji je cilj poboljšanje zdravlja, a ne samo mršavljenje. 

1. DASH dijeta

Na prvom se mjestu našla DASH (Diatery Approaches to Stop Hypertension) dijeta, prehrana bogata voćem i povrćem, s malo zasićenih masti, koja može smanjiti i rizik od srčanog udara kod osoba s blago povišenim krvnim tlakom. DASH predviđa smanjenje unosa masti, crvenog mesa, slastica i zaslađenih pića i njihovu zamjenu s integralnim žitaricama, peradi, malo masnim mliječnim proizvodim, ribom i orasima.

Ovaj način prehrane ne bazira se toliko na gubitku težine, koliko na regulaciji krvnog tlaka. Ona je primarno odlično za poboljšanje zdravlja, dok joj je US News dao ocjenu 3 za gubitak težine u kratkom i dugom periodu.

2. MIND dijeta

Cilj osmišljavanja MIND prehrane također nije bio gubitak težine, već smanjivanje rizika od Alzheimerove bolesti i drugih oboljenja demencije, a to se pokušava postići namirnicama koje pomažu mozgu. MIND dijeta se sastoji od 15 grupa namirnica, od čega je 10 zdravih grupa kao što je zeleno lisnato povrće, korjenasto i ostalo povrće, bobičasto voće, riba, i od 5 nezdravih grupa, kao što je fast food, slatkiši i crveno meso.

Za zdravlje, ova je dijeta dobila ocjenu 4.5, dok je, jednako kao i DASH prehrane, dobila oko trojke za gubljenje kilograma.

3. TLC dijeta

TLC način prehrane, odnosno Therapeutic Lifestyle Changes dijeta, prikupila je jednako bodova kao i MIND dijeta, a cilj je smanjivanje kolestorela. Kao i prethodne dvije, TLC prehrana je vrlo zdrava, no za utjecanje na tjelesnu težinu je također dobila trojku.

Ovu je dijetu kreirao američki nacionalni institut u sklopu zdravog nacionalnog edukacijskog programa o kolesterolu, a osim što njega smanjuje, također smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Poanta dijete je u što većoj mjeri izbaciti zasićene masti iz prehrane. Osim njih, potiče se i izbacivanje soli, a što veći unos voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Za razliku od drugih dijeta, ona nema plan prehrane, već samo pravila koja se trebaju pratiti kako bi dijeta djelovala. Najprije trebate odrediti željeni dnevni kalorijski unos, koji bi uz loš kolesterol trebao za muškarce biti 2,500 kalorija, a za žene 1,800.

Dva važna pravila su da bi unos zasićenih masti trebao biti manji od 7 posto ukupnog energetskog unosa i unos dijetalnog kolesterola bi trebao biti maksimalno 200 mg dnevno, odnosno, na primjer, 60 grama sira. Osim toga, proteini bi trebali činiti 15 posto ukupnog energetskog unosa, a mononezasićenih masnoća oko 20 posto. Svakako bi unos kalorija trebao biti podjednak potrošenim kalorijama, a ako želite izgubiti težinu, unos mora biti manji od potrošenih kalorija.

4. Dijeta za oplodnju

Dijeta za oplodnju, kao prvo, nije stvorena samo za žene, no one žene koje žele zatrudnjeti bit će od velike koristi. Naime, dijeta je nastala jer se smatra da prilagođavanjem prehrane, regulacijom težine i povećanom tjelesnom aktivnošću se može povećati ovulacija i lakše zatrudnjeti.

Ona je nastala na temelju istraživanja koja su započela 1976. godine, a koje je obuhvatilo 238 tisuća medicinskih sestara, odnosno istraživanje je pokazalo kako žene koje konzumiraju dobre masnoće, cjelovite žitarice i biljne proteine imaju bolju zalihu jajašca. Osim što se jede zobena kaša, također se preporučaju mliječni proizvodi, poput sladoleda i punomasnog jogurta, a prehrana je puna antioksidansa, vitamina i minerala.

Kao i prethodni načini prehrane, i ova dijeta je od US News dobio ocjenu 3 za gubitak kilograma, 4,4 za zdravlje.

5. Dijeta Mayo klinike

Nova dijeta Mayo klinikie osigurava da ćemo u prva dva tjedna skinuti od 2 do skoro 5 kilograma, a nakon toga ćete gubiti pola kilograma do kilograma, i tako dok ne dođete do svog cilja. Od strane US News je svejedno dobila trojku za gubitak kilograma, iako je njen primaran cilj bio upravo to. Također je ova dijeta dobra za zdravlje, odnosno barem za prekid loših prehrambenih navika i njihovom zamjenom s dobrima.

Mayo prehrana sadrži puno voća, povrća i cjelovitih žitarica, dok se traži manji unos zasićenih masnoća i soli, te zbog toga pomaže i očuvanju zdrave razine kolesterola i krvnog tlaka. Mayo dijeta bazira se na piramidi hrane koje naglašava koje namirnice trebamo jesti u većim, a koje u manjim količinama. Čak možete i lokalnu kuhinju prilagoditi ovom obliku prehrane, a slatkiši su također dopušteni – no u posebnim prilikama. 

Upoznajte se i s medicinskom dijetom, te saznajte kako nutricionisti održavaju svoju figuru

Foto: Shutterstock

G. Horvat

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo