Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 navika uz pomoć kojih ćete ubrzati metabolizam

Metabolizam se često spominje u kontekstu gubitka kilograma i zbilja je istina da one osobe kojima se višak nakupio oko struka, mogu okriviti svoj metabolizam. No, brzina metabolizma ovisi o našim navikama, zato krenite s usvajanjem ovih!

Metabolizam se odnosi na kemijske reakcije kojom se voda, ugljikohidrati, masti i aminokiseline pretvaraju u energiju. Drugim riječima, metabolizam regulira hoće li se unesene hranjive tvari kvalitetno iskoristiti ili će “formirati” višak kilograma.

Za brz metabolizam, vrlo je važna tjelesna aktivnost, jer na taj sagorijevamo višak kilograma, a ubrzavamo i sam enzimski proces metabolizma. Osim toga, kao i uvijek u borbi protiv kilograma, važna je pravilna prehrana.

1. Naspavajte se

Spavanje je vrlo važno jer se naš organizam tijekom sna odmara, resetira i spreman je za nove izazove. Drugim riječima, spreman je za pravilno iskorištavanje energije koju unesete tijekom dana.

Nedostatak sna utječe i na to koliko ćemo žudjeti za hranom, a istraživanja su pokazala kako one osobe kojima nedostaje sna, više žude za ugljikohidratima. Iako su ugljikohidrati, uz bjelančevine i masti, vrlo važni za naš organizam, njihov se unos mora ipak kontrolirati, a trebamo izabrati i one izvore kompleksnih ugljikohidrata, poput voća i povrća.

Kada su ugljikohidrati krivci za debljanje? 

2. Pojedite doručak 

Ne kaže se za bezveze da je doručak najvažniji obrok dana i upravo se za njega trebate najviše pobrinuti. Mnogi nisu navikli jesti prije odlaska na posao, a ne osjećaju niti glad, no kako biste pokrenuli svoj metabolizam, ujutro morate pojesti barem nešto – poput grčkog jogurta ili voća, kao što je banana.

Doručak je važan jer se metabolizam, kao i ostatak organizma, uspori tijekom sna, a metabolizam se ne pokrene do trenutka kada jedete. Osim toga, istraživanja su pokazala kako one osobe koje kvalitetno doručkuju će manje pojesti tijekom dana.

3. Voda je ključ svega

S obzirom na to da se naše tijelo sastoji od 70 posto vode, očekivano je da za sve važne procese voda vrlo važna. Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost ne mogu proći bez kvalitetne hidracije, tako da se opskrbite s bočicom vode i ne dovodite se do stanja dehidracije! 

4. Začinite hranu! 

Kapsaicin, sastojak je koji čini čili papričice ljutima, a koji će iziritirati oči i nos. Istraživanje objavljeno u Journal of Proteome Research, pokazalo je kako kapsaicin može pomoći metabolizmu jer potiče bjelančevine koje uništavaju masnoće. Studija je bila provedena kroz 8 tjedana, tijekom kojih je jedna grupa jela prehranu s visokim udjelom masnoće bez kapsaicina, a druga jednaku prehranu s kapsaicinom. Kod druge se skupine pokazalo kako su puno više masnoće gubili nego prva skupina.

5. Kofein je odličan za ubrzavanje metabolizma!

Kao što pokreće vas ujutro, tako kofein i kava pokreću i vaš metabolizam. Razlog tome je što se kofein brzo apsobira u krvotok, tako ubrzava otkucaje srca te omogućuje pojačanu aktivnost metabolizma tri sata poslije ispijanja šalice kave.

Saznajte što su to adaptogeni – biljke koje uravnotežuju metabolizam te i kako preuzeti kontrolu nad metabolizmom i smršavjeti brže!

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo