Hrana i recepti

Hrana i recepti

7 mitova o gubitku kilograma

Kada se govori o mršavljenju postoje brojne teorije i ideje kako bi to zaista trebalo funkcionirati. Uvjetovani ste hranom, vježbom i pićima.

Ako se pridržavate krivih prehrambenih režima možete uzrokovati posljedice opasne po zdravlje. Kada se odlučite za dijetu ili fizičku aktivnost savjetujemo vam da se obratite stručnjacima kako bi vas usmjerili u pravom smjeru. Ponekad stvari koje vam govore vaši prijatelji nisu uvijek istinite ili točne.

1. Ugljikohidrati su neprijatelji

Slušajući razne priče svi izbacuju kruh i tjestenine iz svoje prehrane samo zato što su puni ugljikohidrata. No, nisu svi ugljikohidrati loši. Postoje i zdravi izvori poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarki. Navedene namirnice bogate su hranjivim tvarima i vlaknima. Ugljikohidrati su važni za naš organizam, ali stručnjaci upozoravaju da smanjite s unosom rafiniranih ugljikohidrata poput bijele riže, tjestenine, obrađenih grickalica i slatkiša.

2. Ako želite dobre rezultate provodite vrijeme u teretani

Kada odlučite vježbati shvatiti ćete kako ste napravili dobar izbor. Tjelovježba je odlična za metabolizam, kondiciju, izdržljivost i opuštanje, no nemojte tijelo odmah tjerati na rigorozni termin vježbanja. Takvi potezi mogu dovesti do ozljeda, istegnuća i uganuća. Vašem tijelu treba neko vrijeme da se privikne na fizičku aktivnost. Počnite sa laganim vježbama i to svaki dan za određeni dio tijela. Jednom kada se tijelo privikne i polako uđe u formu onda možete ubaciti teže i napornije vježbe.

3. Hrana s niskim udjelom masnoća pomaže kod mršavljenja

Velik broj namirnica na kojima piše da imaju nizak udio masnoća ili su čak bez masnoća i bez masti, ipak imaju jednako kalorija kao i punomasne namirnice, a mogu sadržavati više šećera i aditiva kako bi pomogli boljem okusu. Bolje jedite masniju hranu u manjim količinama. Također, namirnice sa većim udjelom masti bolje apsorbiraju važne hranjive sastojke iz povrća.

4. Ako puno vježbate ne morate paziti na prehranu

Proces gubitka kilograma i definicije tijela ne dolazi samo od žestokih vježbi nego je potrebna i promjena prehrane. Naravno, jednom kada prilagodite prehranu treningu pokušajte ne mijenjati kako bi tijelo svakom tjelovježbom koristilo određene količine energije. Prilikom treniranja važno je da u tijelo unosite sve vrste namirnica jer svake pridonose unosu hranjivih tvari, vitamina, vlakana i minerala na svoj način, a tijelo ih prilikom fizičke aktivnosti iskorištava kao energiju.

5. Šećer je neprijatelj broj 1

Rafinirani i umjetni šećer trebate izbjegavati pod svaku cijenu. Također, nedavne studije pokazuju kako ne bismo smjeli unositi više od 200 kalorija dobivenih od šećera. No, ne morate izbjegavati voće, mliječne proizvode i med kao odlična prirodna sladila. Kombinacija šećera i bjelančevina održava uravnoteženi glikemijski indeks.

6. Zdrava hrana nema dobar okus

Stručnjaci nalažu da isprobate hranu barem 5 puta prije nego odlučite da vam se okus ne sviđa. Postoji mogućnost da stalnim unosom procesuirane hrane navikavate nepce na takvo što, a istovremeno raste veća želja za šećerom. Zato pokušajte pojesti i ono što kao djeca niste voljeli, možda vam se ipak svidi.

7. Preskakanje jela pomaže u gubitku kilograma

Preskakanje doručka, ručka ili večere učiniti će vas gladnima te ćete se osjećati vrlo neugodno. Postoji mogućnost da u takvim situacijama dođe do prejedanja, ali i krivih izbora hrane. Treninge nećete odrađivati kako treba jer tijelo neće imati energije za potrošnju,a izgubiti ćete možda kilu-dvije više od osoba koje jedu sve pravilne obroke i odrađuju treninge.

7 savjeta uz pomoć kojih ćete prestati jesti šećer

Foto: Shutterstock

M.S. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo