Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bucke lakše mršave okružene mršavicama

“S kim si – takav si”, stara je poslovica koja se može primijeniti na gotovo svaki dio života. Tako su ju nedavno potvrdili i španjolski istraživači koji su ustanovili kako su osobe sklone debljanju ako su okružene bucmastim prijateljima!

S druge strane, ako ste odlučili smanjiti obujam svog struka i posvetiti se mršavljenju, stručnjaci savjetuju da se okružite mršavim osobama ili prijateljima koji vode zdrav stil života: koje redovito vježbaju, puno vremena provode na otvorenom baveći se nekom aktivnošću i koje se zdravo hrane.

Istraživači Sveučilišta u Loyoli su otkrili kako je naš indeks tjelesne mase (ne znate svoj BMI? Saznajte ga na: Moja težina) pod utjecajem naših prijatelja. Smatraju kako bi ovo saznanje moglo pomoći liječnicima razviti bolje metode intervencije kako bi riješili problem gojaznost tinejdžera na pravi način.

Stručnjaci su analizirali podatke učenika iz dviju srednjih škola (jedna iz ruralnog, a druga iz urbanog područja). Učenici su ispunili anketu 1994. godine te godinu dana poslije, a ukupno je sudjelovalo oko 1700 tinejdžera. Ustanovili su čvrstu vezu između pretilosti i kruga prijatelja učenika.

Ako je granično pretežak učenik imao mršave prijatelje, stručnjaci su zamijetili izglede od 40 posto da će taj učenik smanjiti svoj indeks tjelesne mase u budućnosti, no ako je imao pretile prijatelje, imao je samo 15 posto veće šanse smršavjeti. Utjecaj vršnjaka naglašeniji je u negativnom pravcu.

“Učinkovite intervencije će biti potrebne kako bi se nadišle te prepreke, a društvene mreže bi trebalo uzeti u obzir – ne ignorirati ih“, rekao je dr. David Shoham, voditelj studije objavljene u časopisu PLoS ONE.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo