Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokolada je poput opijuma!

Kako objasniti našu žudnju za čokoladom? Ona je zaista poput droge! Znanstvenici tvrde: ova se sudbonosna ljubav može objasniti kemikalijama u mozgu.

Što čini čokoladu toliko neodoljivom? Istraživači Sveučilišta u Michiganu su privlačnost ove omiljene slastice pripisali dijelu mozga zvanom neostriatum koji stvara kemikaliju enkefalin, specifičnu po svom djelovanju poput opijata. Također su pojasnili zašto mnoga istraživanja uspoređuju ovisnike o drogama s pretilim osobama.

Američki je tim stručnjaka primijetio kako je razina kemikalije enkefalina skočila kada su laboratorijski štakori jeli M&M’s čokoladne bombone. Kada su koristili lijekove kako bi stimulirali isto područje mozga koje luči spomenutu kemikaliju, broj pojedenih M&M’s bombona se i više nego udvostručio. Voditeljica studije Alexandra DiFeliceantonio tvrdi kako izuzetno otkriće otkriva usporedbu između ovisnika o drogama i gojaznih osoba.

“Ova studija znači da mozak ima složenije sustave zbog kojih pojedinac prekomjerno konzumira nagradu nego što se to prethodno mislilo. Isto je područje koje smo testirali aktivno kada pretile osobe vide hranu i kada ovisnici vide prizore s drogom“, objasnila je DiFeliceantonio, čija je studija objavljena u stručnom časopisu Current Biology.

Jeste li znali?

Sto grama čokolade sadrži trećinu preporučene dnevne doze magnezija. Bogata je i kalijem, fosforom, vitaminom E i bjelančevinama, a katkada je obogaćena i kalcijem. Kakaov maslac, koji je sastojak čokolade, sadrži masne kiseline (oleinsku i stearinsku) koje snižavaju razinu štetnog kolesterola u krvi. Zahvaljujući velikoj energetskoj vrijednosti, čokolada je od velike koristi sportašima i djeci u doba rasta.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi koji uništavaju slobodne radikale. Nova istraživanja pokazuju da flavonoidi nisu jedini sastojci čokolade koji pomažu zdravlju vitalnih organa, no potrebno je provesti dodatna istraživanja, kako bi se na ovo pitanje u potpunosti odgovorilo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo