Hrana i recepti

Hrana i recepti

Debeljuce se druže s debeljucama, mršavice s mršavicama

Kada je u pitanju naš glazbeni ukus, žanr filmova koji volimo gledati ili knjige u kojima uživamo, često vrijedi ona stara: s kim si, takav si! Zašto te riječi ne bi bile istinite i za našu težinu?

Mlade osobe koje se bore s viškom kilograma često imaju za prijatelje osobe slične sebi, ustanovili su stručnjaci za psihijatriju i ljudsko ponašanje Medicinskog Sveučilišta Brown. Naravno, ovo nije pravilo, već samo zamijećenja pojava među mladim ispitanicima.

“Zaključili smo da preteške osobe imaju više društvenih kontakata koji su preteški i imaju veće šanse da je njihov partner ili najbolji prijatelj također pretežak”, tvrdi dr. Tricia Leahey, voditeljica studije.

Pitanje koje ih zanima jest zašto se preteški mladi kreću u istom društvu, a izjavili su kako ne odobravaju samo stanje debljine, konzumaciju nezdrave hrane i sjedilački način života. Stručnjaci nisu sigurni traže li preteške osobe društvo drugih preteških osoba ili se osobe normalne težine koje se sprijatelje s preteškim osobama jednostavno udebljaju.

“Moglo bi biti dvosmjerno. Preteški ljudi mogu privlačiti preteške vršnjake ili netko normale težine započne vezu s osobom koja ima problem s težinom i udeblja se jer preuzme navike te osobe. Prisutno je više dokaza kako je ovo društveno zarazno – postaju sve teži i teži kada uspostave prijateljstvo ili vezu s preteškom osobom”, objasnila je Leahey.

Ne samo da tuđe ponašanje može biti zarazno, nego i ciljevi prijatelja mogu postati naši ciljevi. Tako su stručnjaci Sveučilišta Brown ustanovili kako su preteške osobe čiji su prijatelji pokušali smršavjeti također odlučile objaviti rat suvišnim kilogramima.

Ako ste mladi i nagomilali ste kilice viška ili ste postali pretili, pokušajte smanjiti svoju težinu zajedno s prijateljima koji dijele vaš problem. Mlade su osobe podložnije ovakvom utjecaju zbog društvene mreže nego starije osobe.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo