Hrana i recepti

Hrana i recepti

Debljina vrata predviđa srčane probleme

Pretijesni ovratnik košulje mogao bi biti pokazatelj budućih problema sa srcem, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Kako bi lakše procijenili rizik za kardiovaskularne bolesti, liječnici se služe mjernjem trbušnog – viscelarnog masnog tkiva. Međutim, otkriveno je kako je masnoća smještena oko vrata preciznije povezana s poznatim faktorima srčane probleme, poput razine kolesterola i dijabetesa, objavili su znanstvenici.

vrat“Kod sudionika istraživanja opseg vrata je bio povezan s kardiometaboličkim faktorima rizika, čak i nakon provjeravanja viscelarnog masnog tkiva,” piše u izvješću znanstvenika koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji američke Asocijacije za bolesti srca.

Uobičajeni način za procjenu pretilosti je mjerenje opsega struka i utvrđivanje indeksa tjelesne mase. No, čini se da bi masnoća oko vrata mogla ubrzo postati još jedan od načina za procjenjivanje rizika, poručuju istraživači.

“Potkožno masno tkivo i viscelarno masno tkivo gornjeg dijela tijela samostalno pridonose kardiometaboličkom riziku. Masnoća smještena oko vrata predstavlja mjerilo kardiovaskularnog rizika i omogućava liječnicima da pacijentima preporuče
načine smanjivanja istog”, objavili su autori istraživanja.

Ipak, najvažnija poruka za kraj glasi: gomilanje masnih naslaga nije dobro za srce, bez obzira na kojem dijelu
tijela se one nalazile. Osobe čiji indeks tjelesne mase prelazi 25 – same povećavaju
svoj rizik za srčane bolesti.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo