Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dr. Oz otkriva tri tajne mršavljenja

Popularni dr. Mehmet Oz otkrio je u svojoj emisiji tri međunarodne “tajne“ koje osiguravaju mršavljenje. Ako ih uključite u svoju svakodnevnu prehranu, učinak može biti kumulativan i omogućiti gubitak od osam kilograma kroz 12 mjeseci.

Međunarodna tajna br. 1: Mađarska

“Proces koji koriste kako bi spremili povrće je dijetna tajna koja Mađaricama osigurava mršavljenje. Gotovo da i nema kalorija u kiselom povrću, stoga predstavlja idealnu hranu za grickanje za mnoge“, objasnio je dr. Oz pravi značaj zakiseljenog povrća.

Ocat koji se pri tom koristi može suspregnuti rast masnih stanica te tako olakšati gubitak suvišnih kilograma ili pak spriječiti debljanje. S druge strane, kod ovakvog povrća biste trebali obratiti pozornost na količinu soli koju sadrži.

Međunarodna tajna br. 2: Švicarska

Tajna vitkog struka Švicarki leži u ranojutarnjoj porciji mueslija! “Stalno preporučujem mueslije osobama kojima je zobena kaša za doručak dosadila. Riječ je o žitaricama cjelovitog zrna, što znači da vas zasite i pomažu držati žudnju za slatkim pod kontrolom“, tvrdi popularni TV-liječnik.

Ove žitarice jedite s malomasnim mlijekom ili jogurtom (0,9 posto masti), a možete dodati i šaku svježeg bobičastog voća i orašastih plodova.

Međunarodna tajna br. 3: Južna Afrika

“Hrana Južne Afrike je toliko multikulturalna da se zove ‘dugina kuhinja’, no nije bitno samo ono što žene iz ovog podneblja jedu kako bi bile mršave nego što piju. A to je rooibos čaj“, objasnio je dr. Oz.

Za razliku od crnog čaja, rooibos ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za konzumiranje tijekom čitavog dana svim dobnim skupinama, a posebice osobama koje pate od nesanice, poremećaja spavanja, stresa i napetosti. S obzirom da je prirodno slatkast, nije ga potrebno dodatno sladiti. Probajte zamijeniti jednu šalicu crne kave ovim čajem i možete računati na 3,41 kilogram manje u godini dana.

Može se piti i hladan, miješati s narančinim sokom, a neki ga koriste čak i za koktele. Mi vam  predstavljamo pet rooibos napitaka koje možete kupiti u Kući zelenog čaja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo