Grickanje u uredu nas udeblja skoro 3 kile godišnje! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grickanje u uredu nas udeblja skoro 3 kile godišnje!

Grickate li vi sve i svašta na radnom mjestu? Nesvjesno uživanje u keksima i čokoladicama može vas “stajati” 2,73 kilograma više na kraju godine, tvrde britanski istraživači.

Naime, oni su zaključili kako nezdrava hrana kojom se svakodnevno “častimo” u uredu može biti razlog zašto moramo kupiti odjeću većeg konfekcijskog broja, što otprilike odgovara bebljanju od 2,73 kilograma.

Istraživači kompanije Village Bakery analizirali su prehrambene navike prosječnih Britanaca i zaključili kako većina gricka nešto dva puta dnevno, a čak 30 posto ispitanika posegne za grickalicama tri ili više puta dnevno. Dame su spremnije priznati kako vole grickati na radnom mjestu, a ukupno 13 posto žena je izjavilo kako grickaju četiri ili više puta dnevno.

Što je na jelovniku? Najčešće je riječ o keksima (42 posto ispitanika redovito šuška papirićima od keksa), a na drugom mjestu popularnosti je čokolada, za koju se odlučuje 38 posto ispitanika. Slijede čips (32 posto) te torte (13 posto).

Jedna trećina ispitanika potužilo se kako posežu za grickalicama kako bi se lakše suočili sa stresom, a 22 posto tvrdi kako treba onaj “kick” šećera kako bi imali više energije poslijepodne.

“Svjesni smo kako zaposlenici u uredima nemaju vremena i ne mogu jednostavno doći do prehrambeno vrijednog ručka. No, zaista smo bili šokirani do koje mjere ‘brza rješenja’ utječu na debljanje i opću dobrobit”, objasnili su iz Village Bakey.

“Kada bi jeli ručak koji više zadovoljava prehrambene potrebe, osobe bi bile duže vrijeme sitije i ne bi osjetile potrebu posegnuti za grickalicama. Ne samo da bi promjena odabira ručka spriječila debljanje i kajanje navečer, nego bi također pomogla s razinom energije i smanjila simptome, kao što je nadutost”, komentirala je nutricionistkinja Sarah Brewer.

Saznajte više kako možete izbjeći debljanje u uredu!

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo