Hrana i recepti

Hrana i recepti

Gubitak kilograma koristi zdravlju srca

Britanski znanstvenici su po prvi puta ustanovili da nikada nije kasno za gubitak kilograma, a čak i kratkotrajna dijeta koristi zdravlju srca!

Što je osoba dulje pretila, veći su rizici za kardiovaskularne bolesti

Rezultati istraživanja objavljenog u medicinskom časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology ukazuju da osobe koje su gubitkom tjelesne težine prešle iz kategorije pretilih osoba u kategoriju onih s prekomjernom tjelesnom težinom ili one koje su iz grupe s prekomjernom tjelesnom težinom prešle u onu s normalnom tjelesnom težinom smanjile su teret za svoj kardiovaskularni sustav te šanse za moguće bolesti.

Promjena stila života

Znanstvenici su u okviru istraživanja dugoročno pratili utjecaj kretanja tjelesne težine na kardiovaskularne bolesti kod 1.273 Britanaca od njihova rođenja.

“Naši rezultati sugeriraju da gubitak tjelesne težine u bilo kojoj životnoj dobi može rezultirati dugoročnim koristima za kardiovaskularno zdravlje i potvrđuju preporučene javnozdravstvene programe za promjenu životnog stila radi gubitka viška kilograma.“ , dodaje voditelj istraživanja John Deanfield s “University College London“.

Stručnjaci pretilim osobama, i onima s prekomjernom tjelesnom težinom, preporučuju promjenu stila života što uključuje zdraviju prehranu i vježbanje, dok istodobno ističu da je još uvijek najbolja strategija zaštite zdravlja spriječiti nakupljanje kilograma.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo