Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hranom i vježbom protiv celulita

Postoji hrana koja pomaže pri smanjenju masnih stanica, a time i redukciji celulita, no morate znati da sama prehrana, jednako kao i sama masaža i anticelulitni preparati, neće dati zadovoljavajuće rezultate.

Da biste iskorijenili celulit sa svojih kritičnih točaka, potrebno je kombinirati zdravu prehranu, preparate, vježbe i masažu. Upozorili smo vas da neće biti lako i da samo najuporniji uspijevaju.

Anticelulitna hrana

1. Voće i povrće

Voće i povrće smatraju se pravim borcima protiv celulita i što god da od “zelenog” konzumirali, ne možete pogriješiti. Pa ipak, neke su namirnice korisnije od drugih. Voće i povrće bogato lecitinom pomaže u prevenciji razvoja celulita.

Lecitin snižava “loš” kolesterol i trigliceride, a povećava “dobri” kolesterol, a pospješuje i cirkulaciju te ojačava kožu. Namirnice bogate lecitinom su naranče, grejp, jabuke, špinat, cvjetača, mrkve, rajčice i avokado.

Hrana koja ima diuretička svojstva pomaže našem tijelu da ne zadržava tekućinu. Nakupljanje viška tekućine unutar masnog sloja ispod kože idealno je tlo za razvoj celulita. Korisne namirnice su lubenica, krastavac, celer i šparoge.

Voće je najbolje konzumirati sirovo i cijelo, a ne cijeđeno. Cijelo voće bogatije je različitim korisnim tvarima od prirodnih voćnih sokova. Birajte također i voće bogato vitaminom C koji pospješuje proizvodnju kolagena u koži koji će vam učvrstiti kožu i smanjiti bore. Najbolji izbor su ananas, mango, grejp, borovnice, maline, jagode i brusnice.

2. Riba

Riba je izrazito korisna namirnica kad se radi o borbi protiv celulita. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, pa tako eliminiralo masne naslage, trebaju mu esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribi i ribljim uljima. Takve masne kiseline imaju blagotvoran učinak na ton i teksturu kože, a obnavljaju i stanice kože.

3. Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova odlične su zbog velikih količina vlakana, proteina i korisnih masnoća koje sadrže. Nažalost, oni poprilično debljaju, pa s njima valja oprezno i umjereno. Šaka do dvije omiljenog oraščića bit će i više nego dovoljna u borbi protiv celulita bez negativnih nuspojava.

Anticelulitne vježbe

Fizička aktivnost sama po sebi bit će blagotvorna za vaš organizam u cjelini. Prvo što možete napraviti je – hodajte. Iskrcajte se dvije stanice prije odredišta i propješačite ostatak puta. Provedite vikend u prirodi, šećući po svježem zraku. I vožnja bicikla i rolanje bit će jednako dobro rješenje.

Osim toga, postoje i neke vježbe koje vam mogu pomoći pri još bržem rješavanju naslaga celulita.

1. Vježbe za noge

  • Stanite uspravno, stopala razmaknite za širinu ramena, a prsti neka vam budu okrenuti prema van. Ruke prekrižite na prsima, a dlanove naslonite na ramena. Spuštajte se u čučanj koliko možete savijajući koljena prema van, a potom se sporo podižite. Izvodite vježbu u 3 niza po 10 puta.
  • Lezite na bok, savinite lakat i glavu naslonite na ruku. Dlanom druge ruke oslonite se na tlo. Nogu koja je na podu malo savinite, a drugu ispružite pa je podižite i spuštajte ne dotičući nogu koja je na podu. Izvedite 2 niza po 15 vježbi svakom nogom.

2. Vježbe za guzu

  • Stanite uspravno, a ruke ispružite uz bokove. U svakoj ruci imajte uteg od pola kilograma ili napunjenu bocu vode od pola litre. Skupite noge. Iskoračite jednom nogom i savinite koljeno tako da list i bedro zatvaraju kut od 90 stupnjeva. Spustite se da koljenom druge noge dotaknete pod, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 3 puta po 10 vježbi s obje noge.
  • Kleknite i oslonite se na podlaktice. List i bedro neka zatvaraju pravi kut, glavu ispružite u ravnini leđa, a noge spojite. Podignite jednu nogu od poda, ispružite je i podignite u vis koliko možete, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 3 puta po 10 vježbi svakom nogom.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo