Izbjegnite multitasking i smršavite! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Izbjegnite multitasking i smršavite!

Postoje načini na koje možete lakše osvijestiti svoje ponašanje za stolom dok jedete. Svoju pozornost obratite na ono što je bitno!

Osobe koje gledaju televiziju, čitaju knjigu, igraju video igrice ili provjeravaju Facebook dok jedu sklonije su konzumaciji većeg broja kalorija, pokazalo je metaistraživanja koje je analiziralo dvanaest prethodnih studija. Točnije, ako su na ovaj način distracirane za vrijeme jela, osobe mogu konzumirati i do 50 posto više kalorija nego što bi inače da samo sjede za blagovaonskim stolom. Riziku od prekomjernog jedenja smo najviše izloženi za vrijeme večere, tvrde istraživači Sveučilištau Liverpoolu.

“Iako uvijek lako donosimo odluke o tome što želimo jesti i kada, te su odluke zapravo vrlo složene i lako se mogu poremetiti”, komentirala je Suzanne Higgs jedna od čelnica studije sa Sveučilišta u Birminghamu.

Postoje načini na koje možete lakše osvijestiti svoje ponašanje za stolom dok jedete. Svoju pozornost obratite na ono što je bitno! Donosimo savjete američke Nacionalne udruge za poremećaje u prehrani:

1. Prebacite s autopilota

Što ste jučer ručali? A štoste jutros doručkovali? Obratite pozornost na namirnice koje svoj put nađu do vašeg tanjura. Nemojte automatski jesti hranu nego razmislite o tome što jedete. Tako ćete lakše smanjiti unos namirnica krcatih šećerima i praznim kalorijama, što će uvelike doprinijeti mršavljenju.

2. Koliko jedete?

Hranu nemojte trpati u sebe kao da imate dvije minute za cijeli obrok. Pridržavajte se pravila: kada izrežete jedan zalogaj hrane i stavite ga u usta, pribor za jelo odložite na tanjur. Dobro prožvačite zalogaj i tek kada progutate ponovno uzmite pribor u ruke.

3. Uživajte u hrani

Što jedete? Obratite pozornost na miris hrane: udahnite miris svake namirnice posebno, pa čak i kruha. Posvetite se proučavanju teksture hrane: je li hrskava, tekuća, glatka…?

4. Koliko ste gladni?

Prje nego što počnete s jelom zapitajte se koliko ste zaista gladni? Skapavate li od gladi ili situacija nije kritična? Svom odgovoru prilagodite količinu hrane koju ćete staviti na tanjur.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo