Hrana i recepti

Hrana i recepti

Iznenađujući razlozi zašto ne gubite na težini – unatoč vježbanju!

Već je polovina ljeta pobjegla, a vi još uvijek mučite muku sa kilogramima? Vjerojatno se i sami pitate što se događa, s obzirom na to da vježbanje ne preskačete niti tijekom velikih vrućina.

Čak i najmanje greške u procesu mršavljenja mogu rezultirati sporijim gubitkom kilograma, a sporiji gubitak kilograma znači da ćete se s vremenom razočarati i najvjerojatnije prestati vježbati.

Umjesto da prerano skrenete s puta zdrave prehrane i vježbanja, pogledajte koje su sitne, ali utjecajne, greške koje sprječavaju kilograme da se otope.

Radite samo kardio vježbe, ne i vježbe snage

Mnogi, a većinom žene, žele tek otopiti kilograme, ne i dobiti vidljive mišiće, pogotovo u području ruku, leđa i ramena i zbog toga se drže samo kardio vježbi koje uključuju trčanje. To je velika greška, prvo zato što veliki mišići neće nastati preko noći niti brzo, a drugo zato što su vježbe snage vrlo značajne za jačanje zglobova, ali i za ubrzavanje metabolizma. Mišići ubrzavaju metabolizam i zbog toga ćete čak i nakon treninga, još dugo sagorijevati kalorije!

I dalje preskačete doručak…

Svi još uvijek skeptično gledamo na doručak – tko ima vremena jesti u svoj užurbanosti rano ujutro? Radije sjednemo i popijemo kavu i zatim čekamo gablec na poslu. To je sasvim krivo, pogotovo ako vam je cilj umanjiti kilograme.

Ako doručkujete odmah ujutro, tijekom dana ćete imati manje potrebe za hranom, a i jesti ćete manje. Doručak je obavezan obrok jer vam omogućuje energiju, a ta energija osiguravat će vas cijeli dan!

Još uvijek uživate u slatkim sokovima

Gazirani i slatki sokovi vas ne hidratiziraju poput vode, a osim toga u sebi imaju – previše kalorija. Ako ste još uvijek van ovih sokova te ih niste maknuli iz svoje prehrane, onda je moguće da upravo zbog njih još uvijek vaga stoji na istom mjestu. Naime, kalorije možete i popiti. To ne znači da si u potpunosti morate zabraniti svako slatko piće, no smanjivanje na minimum, poput 250 ml dnevno – sasvim je i previše!

Evo što će se dogoditi ako pijete vodu s medom svakog dana!

Umjesto da spavate, vježbate!

Vjerojatno ste ponosni na svoju upornost, pa umjesto da spavate duže – ranije se ustajete i počinjete vježbati. No, nedostatak sna uzrokuje promjene u djelovanju koji reguliraju apetit i zbog toga ćete imati veću potrebu za grickanjem nečegacijeli idući dan. S obzirom da će hormoni biti uporni, vjerojatno ćete naposljetku posustati i to vježbanje koje vam je oduzelo potreban san, neće imati previše smisla. Kako biste ovaj problem riješili, napravite plan koji će vam dozvoliti i da odspavate potrebnih 7-9 sati kako biste zadovoljili svoj organizam i opskrbili ga s dovoljno energije za idući dan.

Donosimo vam i najčešće pogreške rekreativaca kada počnu vježbati, a saznajte što će vam se dogoditi ako potpuno izbacite šećer iz prehrane

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo