Jedemo više kada vidimo preteške osobe oko sebe - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedemo više kada vidimo preteške osobe oko sebe

“Zašto se često osobe sjete ugodne večeri koju su proveli s prijateljima i shvate da su pojeli previše nego što su htjeli, a hrana je bila nezdrava? Ako je bilo koji od prijatelja imao višak kilograma, samo činjenica da ste bili u njihovoj blizini moguće djeluje kao okidač za negativni stereotip“, tvrde istraživači Sveučilišta u Cloradu.

Oni tvrde: samo gledanje osobe koja je jako povezana s nepoželjnim ponašanjem vodi iznenađujućem porastu tog ponašanja. “Gledanje preteške osobe vodi privremenom smanjenju angažmana prema osobnim zdravstvenim ciljevima”.

Do ovog su zaključka došli nakon što su ispitanicima dali kratku anketu i zamolili ih da pogledaju jednu od tri fotografije: jedna je prikazivala pretešku osobu normalne težine, na drugoj je osoba bila normalne težine, dok je na trećoj bila prikazana lampa. Na kraju su svima ponuđeni slatkiši kao zahvala za sudjelovanje u anketi. Ispitanici koji su pogledali fotografiju preteške osobe uzele su više slatkiša nego oni ispitanici koji su vidjeli ili lampu ili osobu koja nije imala problema s težinom.

Ako ne znate kako ovladati svojom voljom i učiniti ju čeličnom, ne očajavajte. U ovom su slučaju stručnjaci ponudili dva rješenja: razmišljajte svjesno o svojim zdravstvenim ciljevima i podsjetite se veze između konzumacije određenih namirnica i debljanja! Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Consumer Research.

Na sličnom tragu su bili istraživači ljudskog ponašanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta Brown koji su ustanovili kako mlade osobe koje se bore s viškom kilograma često imaju za prijatelje osobe slične sebi. Naravno, ovo nije pravilo, već samo zamijećenja pojava među mladim ispitanicima. Debeljuce se druže s debeljucama, mršavice s mršavicama

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo