Jedna žlica ovog začina na dan osigurava trostruko veći gubitak masnoća - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedna žlica ovog začina na dan osigurava trostruko veći gubitak masnoća

Pokušavate izgubiti višak kilograma na sve načine? Možda vam rezultati novog istraživanja pomognu, naime znanstvenici otkrivaju kako kumin u prahu može pomoći organizmu pri rješavanju tijela masnoće te isto tako smanjiti razinu lošeg kolesterola. Najzanimljiviji dio ove novosti je činjenica da se radi samo o jednoj čajnoj žličici praha na dan kako bi se postigao idealan rezultat.

Znanstvenici sa Sveučilište medicinskih znanosti u Iranu formirali su dvije grupe, a svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s pretilošću ili viškom kilograma.

U periodu od tri mjeseca, žene su savjetovane o zdravoj prehrani te im je napravljen meni u kojem unose do 500 kalorija manje na dan. Prva grupa ispitanika je u to vrijeme jela tri grama kumina u prahu na dan umiješanog u 140 grama jogurta. Druga grupa je također konzumirala istu količinu jogurta ali bez kumina.

Nakon tri mjeseca, članovi grupe koja je hrani dodala kumin izgubili su oko 1,4 kilograma više od onih iz druge grupe, a još je impresivniji podatak da su sudionici ispitivanja iz prve grupe izgubili 14.64 posto više masnoća od onih iz druge grupe (4.91 posto masnoće).

Kako je došlo do tako velikih promjena od samo jedne žličice kumina na dan? Bitan razlog je taj što ovaj začin sadrži fitosterole, biljnu kemikaliju poznatu po tome što sprječava zadržavanje kolesterola u tijelu. Kako je ovo prva studija koja dokazuje da ovaj začin pomaže pri gubitku kilograma, znanstvenici smatraju da to čini i zato što ubrzava metabolizam.

Izvor: womenshealthmag.co.uk

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo