Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako izbjeći debljanje na poslu?

Ako spadate u skupinu koja svoj veliki obrok brzinski rješava ispred računala, što je prema britanskim procjenama svojstveno za 60 posto radne snage u uredu, znajte kako na ovaj način samo povećavate svoj apetit i nagomilavate suvišne kilograme.

Stručnjaci su ustanovili kako osobe koje općenito jedu više kada im je pažnja na nekoj desetoj stvari, a ne na hrani, mogu “poništiti” ovaj učinak pametnim odabirom pribora za jelo, tj. ako jedu manjom žlicom i manjim zalogajima.

Istraživači Sveučilišta Wageningen poslužili su ispitanicima juhu dok su gledali 15-minutni crtić. Jedni su koristili manju žlicu, drugi veću, dok su treći mogli koristiti bilo kakav pribor. Svi su ispitanici mogli pojesti koliko god su htjeli, a kasnije su sami procijenili koliko su pojeli.

Osobe koje su jele manjim priborom konzumirale su 30 posto manje juhe, usporedno s ispitanicima drugih skupina. Ispitanici posljednje dvije skupine također su krivo podcijenili koliko su pojeli.

Studija je objavljena u časopisu PLOS ONE.

Britanska ministrica zdravstva Anna Soubry savjetuje zaposlenicima da ne ručaju na radnom mjestu, za računalom, nego bi trebali otići na pravu pauzu i uživati u svom objedu. S druge strane, teško da bi u današnjem gospodarskom okruženju poslodavci dopustili duže izbivanje iz ureda zbog ručka.

Kako se vi snalazite za vrijeme ručka na poslu?Jedete li za ačunalom ili ne?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo