Kako jogurt utječe na mršavljenje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako jogurt utječe na mršavljenje

Istraživanje američkih znastvenika, čiji su rezultati objavljeni početkom tijedna, otkriva kako jogurt može uspješno olakšati proces mršavljenja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition, a rezultate potkrepljuje činjenicom da jogurt sadrži probiotike, “dobre” bakterije koje pomažu zdravlju probavnog sustava i smanjuju razinu loših bakterija.

Brojna istraživanja dokazuju da jogurt može pomoći u smanjenju kroničnih upala, pospješiti osjetljivost tijela na inzulin i smanjiti razinu kortizola koji povećava apetiti i želju za hranom.

U  istraživanju je sudjelovalo 75 pretilih osoba, a sudionici su zamoljeni da osam tjedana “uživaju” različite tipove prehrane. Zadatak je bio konzumacija običnog jogurta uz niskokalorijski tip prehrane, konzumacija jogurta obogaćenog probioticima uz niskokalorijski tip prehrane te jogurta obogačenog probioticima uz normalnu prehranu.

Na kraju razdoblja istraživanja, znanstvenici su primijetili največe pomake u kilaži kod ispitanika koji su uzimali jogurt obogaćen probioticima uz niskokalorijski tip prehrane. Oni su imali značajno manji indeks tjelesne mase i smanjen postotak masnog tkiva.

Znanstvenici su zaključili da je, iako postoji veza između konzumacije jogurta i smanjenja tjelesne težine, potrebno još istraživanja i dokaza kako bi se mišljenje potvrdilo.

A. A.   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo