Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kardio trening

Nakon laganog zagrijavanja, slijedi kardio trening. Idealan je za topljenje masnoća i održavanje mišića. Greške koje često ponavljamo mogu nam uništiti put do cilja.

Iako mnogi aktivni sportaši kardio trening smatraju popratnom radnjom, vrlo je važno paziti na efikasnost treninga i tako smanjiti rizik od gubitka mišičinog tkiva i eventualnih povreda.

Ponavljanje jedne te iste vježbe

Možda imate svoju omiljenu spravu na koju se uvijek vraćate, ali ako je vaš cilj riješavanje masnih naslaga, onda morate imati na umu da stalno korištenje iste sprave neće dovesti do potpunog rezultata. Vaše tijelo se navikava na pokrete koje stalno ponavljate i postaje sve bolje u njihovom ponavljanju. To znači da ćete vremenom trošiti sve manje energije na istoj spravi, obavljajući iste vježbe.

Kardio trening nije dovoljan

Kardio trening je težak i zahtjevan, ali on na žalost ne nije dovoljan za gubitak kilograma. Trčanje na traci niskim intenzitetom kroz duže vrijeme ubrzava metabolizam za vrijeme trčanja. Međutim u kratkom vremenu nakon treninga, metabolizam se ponovno usporava i vraća na svoj početni nivo. Ljudi zbog ovakvih informacija misle da će dodatne minute treninga riješiti sve, ali zapamtite tijelu je potreban odmor, jer u protivnom može doći do povreda.

Kardio vježbe uz korištenje manjih bučica

Bučice se obično koriste za vježbu bicepsa, a neki ih koriste za vrijeme kardio vježbi. Ove vježbe jačaju mišiće koje aktiviraju, ali se pri tome potroši mali broj kalorija te oduzimaju vrijeme i smanjuju intenzitet vježbe na spravi koja je ključni za ostvarivanje boljih rezultata.

Pobijedite kardio rutinu – zbunite mišiće i osigurajte dobre rezultate!

A. A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo