Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mršavite dok spavate – dobre navike za uzak struk

Mršavljenje ne mora prestati biti vašom preokupacijom tijekom dana, dok ste na poslu ili kada objedujete. Pobrinite se da kilograme gubite i po noći!

Osobe koje vode bitku s kilogramima jako dobro znaju kako formula uspješnog mršavljenja nije niti kratka niti jednostavna. Ona se sastoji od mnogo koraka koje morate poduzeti ili navika koje trebate promijeniti ili usvojiti.

Neke od njih se na prvi pogled neće činiti toliko bitnima, no potrebno je sagledati veliku sliku. Puno malih koraka doprinosi velikom napretku! Stoga, mršavljenje ne mora prestati biti vašom preokupacijom tijekom dana, dok ste na poslu ili kada objedujete. Pobrinite se za uspješno sužavanje struka i po noći!

Bez multitaskinga

Osobe koje gledaju televiziju, čitaju knjigu, igraju video igrice ili
provjeravaju Facebook dok jedu sklonije su konzumaciji većeg broja
kalorija, pokazalo je metaistraživanja koje je analiziralo dvanaest
prethodnih studija. Točnije, ako su na ovaj način distracirane za
vrijeme jela, osobe mogu konzumirati i do 50 posto više kalorija nego
što bi inače da samo sjede za blagovaonskim stolom. Riziku od
prekomjernog jedenja smo najviše izloženi za vrijeme večere, tvrde
istraživači Sveučilišta u Liverpoolu.

Stanite nakon večere

Prejedanje je najčešći razlog zbog kojeg nagomilavamo suvišne kilograme. Unosimo znatno više kalorija nego što ih možemo sagorjeti tijekom dana, želudac navikavamo na veću količinu hrane, prije osjećamo glad koja postaje jačom… Tako zatvaramo začarani krug, koji uopće ne bi trebao postojati.

Jedite koncentrirano i bez distrakcija – tako ćete najbolje znati kada ste zapravo siti. Najvažnije od svega, nemojte više jesti poslije večere. Zaboravite na grickalice, bombone, kekse i sokove.

Naspavajte se kao beba

Ne samo da kvalitetan san osigurava dovoljnu količinu energije za sljedeći dan, nego su studije pokazale kako osobe koje se ne naspavaju dovoljno konzumiraju više kalorija u odnosu na osobe koje se bude odmorno. Naime, ako dan započnete odmorni, naspavani i vedrog raspoloženja, šanse su da ćete imati pametne i zdrave odabire tijekom dana.

Idite na počinak uvijek u isto vrijeme. Prije spavanja dobro prozračite sobu i iz nje izbacite sve smetnje: mobitel, tablet, laptop, televizor…

20 savjeta za odličan san

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo