Hrana i recepti

Hrana i recepti

Neće vas svaki bombon stajati glave i struka!

Kada su u pitanju slatkiši, neće vas svaki stajati struka! Naime, istraživači nisu ustanovili nikakvu vezu između redovitog uživanja u slatkišima i lošeg zdravlja.

Iako je mnogima teško stati i ne potamaniti cijelu vrećicu slatkiša jednom kada ih stave u usta, ipak se ograničimo na nekoliko komada (ili bi trebali). Svejedno nas peče savjest jer znamo što sve toliko količina šećera može prouzročiti u našem tijelu. No, američki istraživači nas uvjeravaju: slobodno možete uživati u slatkišima, neće vas to stajati glave ili struka.

Naime, stručnjaci Centra za regulaciju kemikalija i sigurnost hrane iz Washingtona su ustanovili su kako osobe koje jedu slatkiše barem svaki drugi dan nisu ništa sklonije pretilosti ili izložene povišenom riziku od krvožilnih bolesti nego osobe koje se jednom tjedno “nagrade” bombonima.

Naravno, ova znanstvena potvrda, objavljena u časopisu Nutrition Journal, ne daje vam zeleno svjetlo da pojedete cijelu vrećicu bombona – umjerenost je i dalje glavna misao koja vas mora voditi.

Mala poslastica u umjerenim crtama može imati pozitivan učinak na raspoloženje i zadovoljstvo, a kao što i ovo istraživanje pokazuje, minimalni učinak na prehranu i zdravstveni rizik”, komentirala je direktorica američke Nacionalne udruge konditora”. Nas zanima kojoj vrsti slatkiša vi ne možete odoljeti?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo