Hrana i recepti

Hrana i recepti

Održan simpozij 74. Dani dijabetologa Hrvatske

U Malom Lošinju se nedavno održao simpozij 74. Dani dijabetologa Hrvatske, koji je uz domaće stručnjake iz područja dijabetologije, ali i iz drugih grana medicine, okupio i značajan broj zdravstvenih radnika i predavača iz inozemstva. Ovaj je skup nastavak dugogodišnje tradicije razmjene novih saznanja u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću.

74. Dana dijabetologa bio je posvećen kroničnim komplikacijama šećerne bolesti, s obzirom na to da je poznato da upravo komplikacije čine najveći dio troškova liječenja bolesnika sa šećernom bolešću. Doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, naglasio je važnost prevencije i ranog otkrivanja šećerne bolesti. Tijekom svog predavanja o ulozi prehrane u smanjenju komplikacija šećerne bolesti naglasio je važnost praćenja energetskog unosa te se osvrnuo na ulogu niskokaloričnih sladila u prehrani osoba sa šećernom bolešću, te je istaknuo da su vrlo korisna zamjena za sve zaslađivače koji sadrže kalorije.

Među ostalim, izdvojio je najnoviju studiju koja je objavljena u časopisu Obesity, koja je proučavala utjecaj napitaka s niskokaloričnim sladilima na gubitak tjelesne mase u usporedbi s vodom u programu mršavljenja koji je trajao 12 tjedana. Rezultati studije ukazuju da su obje grupe smanjile tjelesnu masu u promatranom periodu, dok je gubitak u grupi koja je konzumirala napitke s niskokaloričnim sladilima iznosio 5,.95 kilograma u odnosu na 4,09 kilograma u grupi koja je konzumirala vodu.

Izvor: 74. Dani dijabetologa Hrvatske – više pročitajte ovdje.

“Prema procjenama Svjetske dijabetološke federacije (IDF) u svijetu ima 382 milijuna oboljelih od šećerne bolesti, a do 2035. godine se očekuje da će brojka oboljelih biti veća od 590 milijuna”, upozorio je u svom predavanju na početku simpozija Sir Michael Hirst, predsjednik Svjetske dijabetološke federacije, koji je ekskluzivno zbog ovog skupa posjetio Hrvatsku. Sir Hirst je upozorio i na pandemijski karakter šećerne bolesti i velike troškove liječenja, koji čine šećernu bolest značajnim javno-zdravstvenim i socioekonomskim problemom. Napomeno je da su razlozi ove epidemije dobro poznati, a kako bi se spriječili potrebno je napraviti promjene u načinu života i uključiti tjelesnu aktivnost u svakodnevni raspored.

“Zbog pandemijskih razmjera šećerna bolest predstavlja značajan javno-zdravstveni problem, a činjenica da praktički pola oboljelih ni ne zna da ima šećernu bolest, stvara dodatni problem u liječenju. Zbog toga je jako važno rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje, ali još je važnija prevencija pri čemu pravilna prehrana i redovita tjelovježba čine osnovu prevencije šećerne bolesti. Strategiju borbe protiv prehranjenosti i pretilosti treba usmjeriti na smanjenje dnevnog energetskog unosa, ali i na povećanje tjelesne aktivnosti”, izjavio je doc. dr. sc. Dario Rahelić, te dodao da “smanjenje tjelesne mase za pet do deset posto značajno smanjuje rizik od nastanka šećerne bolesti tipa 2, ali i ostalih komplikacija pretilosti”.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo