Postoji 6 načina na koje vam kava može pomoći da izgubite višak kilograma - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Postoji 6 načina na koje vam kava može pomoći da izgubite višak kilograma

U većini slučajeva šalica kave koju popijemo ujutro može pogodovati zdravlju.

Zna se isto tako da kava može utjecati i na nakupljanje kilograma ako dodajemo puno šećera ili ju pijemo na prazan želudac. No, postoje i određeni koraci koji mogu kavu okrenuti u saveznika u mršavljenju.

Dr. Lara Burak, osnivačica fondacije za nutricionizam i autorica mnogih knjiga o zdravoj prehrani nudi savjete kako kavu iskoristiti za mršavljenje. Evo što kaže;

1. Preskočite šećer

Jedan od najlakših načina za mršavljenje je da ne stavljate šećer u kavu. Preporuke stručnjaka kažu da bi se trebalo u prehranu uključiti oko 50 g šećera u danu, ako unosite 2000 kalorija, pa ako to imamo na umu, znamo da samo jedna žlica šećera će značiti oko 12.5 g šećera, što je ustvari puno ako znamo da vam je ostao još cijeli dan. Konzumacija prevelike količine šećera može voditi do debljanja ali i razvoja stanja poput dijabetesa ili bolesti srca.

2. Odaberite crnu kavu

Kao što smo rekli, previše šećera u kavi može utjecati na nakupljanje kilograma, ali isto to može učiniti i vrhnje za kavu, pa zato ova nutricionistica savjetuje da kavu pijete crnu ako ikako možete.

Dobro znate da je zdrav, ali i dalje vam nije ukusan? Evo 10 prijedloga zbog kojih ćete zavoljeti avokado

Dodatak u obliku vrhnja, ili punomasnog mlijeka može dodati puno kalorija vašoj kavi, ali i masnoća. Burak dodaje da crna kava sadrži samo oko 5 kalorija, pa je dobro pripaziti na dodatke ako ih ne želite puno više, a posebno ako pijete više od jedne kave dnevno.  

3. Dodajte malo peptida kolagena

Jedna od stvari koja pridonosi nakupljanju kilograma je prejedanje. Ključ kod gubitka kilograma je u tome da se zasitite ali zdravim namirnicama i napicima koji sadrže proteine i nutrijente koji će vas zasititi. Peptidi kolagena su odličan dodatak ako želite izgubiti kilograme jer će proteini biti ti koji će vas zasititi, a okus kave neće mijenjati. Ne samo da ovo potvrđuju istraživanja već stručnjaci kažu kako oni koji piju ovakvu kavu tvrde da su uvijek siti do ručka.

4. Kava nije zamjena za jelo

Iako će vas zasititi na kratko, nikada je nemojte koristiti umjesto obroka jer ona to nije, a ne samo da ćete tako naštetiti metabolizmu već ćete vjerojatno i puno više jesti tijekom dana. No Burak dodaje kako će kava dodatno zasititi ako ju pijete uz obrok, što također može prevenirati prejedanje. Kako se radi o tekućini, jasno je da će vas malo zasititi a i može pomoći kod kontrole unosa količine hrane. Nikako ne preskačete hranu i ako ste na dijeti.

5. U poslijepodnevnim satima je bolje piti kavu bez kofeina

Sigurno vam nakon teškog radnog dana odgovora jedna kava, ali to možda i nije najbolja odluka za vaše zdravlje jer kofein može utjecati na san, a nema ništa važnije od dobrog odmora. Manjak sna je povezan s debljanjem, a problem možete izbjeći ako popijete kavu bez kofeina.

14 korisnih vježbi za mozak koje se na prvu čine lagane, ali možete li ih odraditi sve?

6. Dovoljno sna

Ako želite da vam kava pomogne kod mršavljenja, pazite da spavate dovoljno. Nalet energije koji će uslijediti nakon jutarnje kave može dobro zamaskirati činjenicu da niste dovoljno spavali, a manjak sna će doprinijeti nakupljanju kilograma. Cilj je spavati dovoljno, a ne umor zamaskirati kavom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo