Dobro znate da je zdrav, ali i dalje vam nije ukusan? Evo 10 prijedloga zbog kojih ćete zavoljeti avokado - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dobro znate da je zdrav, ali i dalje vam nije ukusan? Evo 10 prijedloga zbog kojih ćete zavoljeti avokado

Shutterstock

Avokado se može dodati mnogim jelima, a sam po sebi je riznica nutrijenata.

Avokado izgledom podsjeća na krušku, ali okusom sigurno ne pa iako svi znamo koliko je zdrav, mnogi ga i dalje ne vole jesti. No ako otkrijete način kako ga učiniti nešto ukusnijim, možda se vaše navike promjene.

U 100 grama ima 160 kalorija, a bogat je izvor vitamina A, D, B12 i C, te kalija i kalcija. Ulje avokada može se nazvati  „omekšivačem kože“, te se kao takav može koristiti za sve vrste kožnih bolesti, od ekcema do dermatitisa. Vrlo je prijatnog mirisa, pa se može izravno nanositi na oboljenje dijelove tijela. S obzirom na to da sadrži dosta masnoće, savjetuje ga se koristiti uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvore masnoće, a na primjer, za smanjivanje rizika od osteoporoze, možete tek zgnječiti avokado i dodati ga jogurtu ili nemasnom siru. Avokado može smanjiti razinu triglicerida i kolesterola, što znači da može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja. Čak je osam istraživanja dokazalo kako upravo kod ovih oboljenja avokado djeluje preventivno te da drastično smanjuje razinu lošeg kolesterola, dok povećava razinu dobrog kolesterola, HDL-a, do 11 posto, a da smanjuje razinu triglicerida do čak 20 posto.

Avokado je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, kao i što mogu utjecati na razine šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine.

1. Začinjeni avokado

Najjednostavniji način za uživanje u ovoj poslastici je da ga samo malo posolite i dodate papra, a ako želite možete dodati i paprike, octa ili soka od limuna. Možete ga prerezati na kockice i začiniti, staviti malo maslinova ulja i octa.

2. Punjeni avokado

Ako želite obrok s puno nutrijenata, pokušajte avokado dodati doručku. Polovicu jednog avokada možete napuniti jajem i peći u pećnici na 220 stupnjeva 15 minuta. Možete ga napuniti i prženom slaninom, peršinom, paprom…Umjesto jaja možete staviti tunu, piletinu, voće ili povrće.

Pijete samo instant kavu? Evo odgovora je li i dobra za vaše zdravlje

3. U kajgani

Doručak s jajima možete malo obogatiti avokadom, kojeg ćete prethodno isjeckati i samo dodati jajima dok se peku. Paziti morate samo da avokado ne izgori pa ga možete dodati na kraju pripreme. Ako volite hladan avokado, dodajte ga jajima kad su gotova, a okus će popraviti i malo sira i začina.

4. Na tostu

Umjesto maslaca i pekmeza, na tost namažite avokado, možete ga i pretvoriti prethodno u pire ali sasvim sigurno će takav obrok značiti puno vitamina i minerala.

5. Kao zamjenu za majonezu

Avokado može biti idealna zamjena za majonezu na sendviču, a možete ga koristiti i za paštetu od tune ili salate od piletine i jaja.

6. U salatama

Istraživanja su pokazala kako višak kalorija iz masnoća i vlakna iz avokada mogu pomoći da ostanete dugo siti, što znači da ćete rijekom dana unositi manje kalorija. Kako ne biste jeli samo salatu, dodajte joj avokado da vas malo zasititi.

7. Pečen na roštilju

Možda niste znali ako avokado može biti odličan prilog ako se peče na roštilju. Maknite košticu, prerežite ga i posipajte limunom i stavite na roštilj par minuta. Začinite paprom i soli kad je gotovo.

8. Kao preljev ili namaz

Avokado je odličan dodatak mnogim receptima, pa se može dodati kao sendvičima pa čak i na pizzi. Može se dodati i svakom meksičkom jelu.

9. Kao umak u tjesteninama

Može se koristiti da se napravi ukusan i kremast umak od avokada i koristiti za preljev preko tjestenine. Možete dodati rajčicu i kukuruz.

Nikada ne podgrijavajte rižu, kajgani dodajte mlijeko… Ovih 11 mitova o hrani treba odmah zaboraviti

10. Napravite palačinke od avokada

Kako su palačinke pune ugljikohidrata dodavanjem avokada možete osigurati više nutrijenata više minerala u obroku. Uz to će palačinke biti lijepe zelene boje i savršene teksture, a možete im dodati i svježeg voća kao još mali dodatak zdravlju.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo