Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pijete samo instant kavu? Evo odgovora je li i dobra za vaše zdravlje

Shutterstock

Sve što morate znati o instat kavi na jednom mjestu.

Instant kava je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuhanih zrna kave, kaže Malina Malkani, nutricionistica, a proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kave – nakon kuhanja se voda baca kako bi se dobio suhi prah ili kristali. Megan Meyer, direktorica komunikacija tvrtke Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kava ima dulji rok trajanja od zrna kave.

Koliko instant kava ima kofeina?

I instant kava i ona mljevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina.

Jedna šalica instant kave ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena kava sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kave radi procesa proizvodnje u kojem instant kava gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savjetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kave pijete.

Ne izlazite iz kuće bez kave? Nema problema, ali imajte na umu ovih 8 savjet

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u trbuhu… Ako ste osjetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kavu bez kofeina.

Postoji li razlika u okusu?

Instant kava se razlikuje okusom od mljevene kave, a koliko će vam odgovarati ovisi o onome što volite.

Instant kava je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kave reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važna i kvaliteta zrna od kojeg se kava radi i svakako će utjecati na okus.

Što je još dobro znati?

“Ono što utječe na činjenicu je li kava zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mlijeko i dodatne kalorije”, dodaje Malkani te savjetuje da pijete kavu bez dodataka ili s prirodnim sladilima.

Ledena kava s vanilijom i cimetom

Ako vam se pije nešto novo, drukčije, ali jednostavno i osvježavajuće pripremite kavu s vanilijom i cimetom po receptu nutricionistice Andreje Bilandžije.

Uz ove trikove turska kava će vam uvijek ispasti savršeno! No, kada je najbolje vrijeme za prvu i posljednju kavu u danu

Sastojci: 

  • Turska kava, ohlađena, 1 šalica, 200mL
  • Sojino ili bademovo mlijeko s okusom vanilije, 100mL
  • Cimet, prstohvat
  • Eritritol, 1 mala žličica
  • Šaka leda

PRIPREMA:

Skuhati tursku kavu pa ju dobro ohladiti. Prebaciti kavu u veliku čašu, dodati malo eritrita, stevije ili šećera i prstohvat cimeta i sve dobro promiješati pa uliti mlijeka s okusom vanilije. Sve dobro promiješati u baciti šaku leda za posebni doživljaj i osvježenje. Po želji ovu kavu možete obogatiti s malo šlaga ili sladoleda, a umjesto mlijeka od soje možete koristiti obično mlijeko i dodati malo ekstrakta vanilije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo