Uz ove trikove turska kava će vam uvijek ispasti savršeno! No, kada je najbolje vrijeme za prvu i posljednju kavu u danu

Kava

Ima nešto posebno u turskoj kavi. Da ne bi posve otišla u zaborav, podsjećamo vas kako pravilno skuhati kraljicu svih kava.

Za dobru tursku kavu potrebna vam je kvalitetna mješavina, stoga nemojte štedjeti kad je o kavi riječ - pijete je iz gušta, a ne iz potrebe! 

Turska kava je dobra za organizam - štiti zdravlje srca, mozga i daje energiju

Priprema dobre turske kave

U džezvi u kojoj inače kuhate kavu zagrijte vodu skoro do vrenja i maknite je s vatre. Dio vode izlijte u šalicu, a u ostatak dodajte kavu i promiješajte (otprilike žličicu po šalici, može i više volite li doista jaku kavu).

Vratite na vatru i kad naraste do ruba džezve ponovo skinite s vatre, dodajte vodu koju ste na početku odlili i još jednom vratite na vrući ring da dođe do vrenja. Sklonite sa štednjaka, pričekajte svega nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode.

Probudite se, pričekajte...

Ispijanje kave za mnoge je način života, pogotovo ako imate težak dan prepun obaveza, a mnogima niti ne pada napamet da započnu dan bez barem jedne šalice ovog omiljenog napitka. No, čini se kako jutro ne mora biti najbolji dio dana za uživanje u kavi. Prema pisanju CNBC-a, najbolji trenutka za ispijanje kave je tek nekoliko sati nakon buđenja. Dijetetičarka Laura Cipullo objasnila je kako ispijanje kave odmah nakon buđenja može dovesti do osjećaja nervoze. 

Prije nego navalite na svoj doručak, evo što morate znati: Nipošto ne jedite ove namirnice

Pa, kada je onda pravo vrijeme za kofein?

No, ako se pitate kada bi trebali popiti svoju kavu, čini se da nema univerzalnog odgovora. Naime, sve ovisi o tome kako reagirate na kofein i kako utječe na vaš metabolizam. 

Treba uzeti u obzir da kofein stimulira centralni živčani sustav, a kofein kroz čaj, kavu ili energetske napitke omogućava vam da ostanete budni i prevenira da osjećate umor. Previše kofeina može pak utjecati na kvalitetu sna zato svakako pratite i slušajte svoje tijelo i odrediti kada je baš vaše vrijeme za kavu i kada je ne bi trebali piti. 

U svakom slučaju, ono što sigurno možete napraviti je ujutro pomaknuti ispijanje kave za barem jedan sat od buđenja. A velik broj stručnjaka se slaže da kavu ne bi trebali piti navečer odnosno tik prije odlaska u krevet, naravno, zbog što kvalitetnijeg sna.

Uz malo praćenja i razumijevanja kako vaše tijelo precesuira koefin, možete saznati kada vam ovaj napitak najbolje odgovara bez ikakvih loših posljedica. 

Zato, bez brige, uživajte i dalje u svojoj kavi, ali uz male preinake.

Moćna kava: Napitak s kojim ćete započeti dan energično i završiti ga s užitkom

M. P., Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!