Radni dan bez pauza šteti srcu i struku - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Radni dan bez pauza šteti srcu i struku

Ako ste marljiva pčelica na poslu i jedva da se dižete od stola, možda biste trebali promijeniti svoje radne navike, barem što se tiče sjedenja. Stručnjaci tvrde kako se na ovaj način izlažete opasnosti od bolesti srca i debljanja.

Stručnjaci Sveučilišta u Queenslandu ustanovili su kako osobe koje često uzmu pauzu od sjedenja, pa makar ona trajala jednu minutu, imaju tanji struk i nižu razinu C-reaktivnog proteina. Ovaj se protein uzima kao marker iz krvi za određivanje upale u organizmu.

Previše sjedenja također povisuje razinu sličnih markera i upućuje na povišeni rizik od šećerne bolesti i začepljenih arterija, tvrde stručnjaci. “Sveukupno, kada je u pitanju duljina sjedilačkog vremena, klinički najznačajnije otkriće odnosilo se na masnoće u krvi i markere otpornosti na inzulin. Kada govorimo o broju pauza, najbitnija razlika je primijećena kod obujma struka“, objasnila je rezultate istraživanja dr. Genevieve Healy, voditeljica studije.

Australski su istraživači u svoju studiju uključili preko 4700 osoba starijih od 20 godina, koji su za strukom nosili uređaj koji je mjerio trajanje sjedenja. Izmjerena im je razina triglicerida, inzulina, obujam struka, krvni tlak zajedno sa sličnim parametrima.

Osobe koje su uzimale najviše pauza prosječno su imale 4,1 centimetara manji opseg struka! Važno je da se često ustanete, pa makar i na kratko. Najdulji dnevni “sjedilački staž” u studiji je iznosio 21,2 sata, najmanje je bilo 99 pauza, dok je bilo najviše 1258 prekida sjedenja kod ispitanika.

Ako smatrate kako uzimanje više pauza neće proći dobro kod vašeg šefa, ne morate oklijevati. Pauza ne podrazumijeva odmaranje od posla – dignite se dok telefonirate; ako razgovarate na mobitelu, šećite po sobi ili hodnikom umjesto da sjedite; zaključke sastanaka donosite stoječki; češće idite na WC; prošećite do printera umjesto da vaše papire pokupi kolega koji ide u istom smjeru… Sve se ove pauze od sjedenja zbrajaju i računaju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo