Hrana i recepti

Hrana i recepti

Skidanje sala – pomažu li trbušnjaci i zeleni čaj?

Mit: Vježbanje trbušnjaka smanjuje masne naslage oko struka

Istina: “Samo klasični trbušnjaci ne mogu smanjiti masne naslage oko struka. U teoriji trebali biste raditi oko pet sati trbušnjaka svaki dan da biste skinuli naslage. Masne naslage najbolje se tope aerobnim treningom. Dobro je raditi 30 do 45 minuta aerobnih vježbi npr. vožnje bicikla, brzog hodanja ili trčanja na traci.

U teoriji trebali biste raditi oko pet sati trbušnjaka svaki dan da biste skinuli naslage

Da biste dobili optimalni ritam srca pri kojem se tope naslage uzima se 220 otkucaja kao referentna točka. Od tog broja oduzmete svoje godine i dobiveni broj pomnožite sa 0.5, 0.6 ili 0.7, ovisi kakav intenzitet želite. Broj otkucaja pratite sportskim satom. Ako vam je broj otkucaja viši od preporučenog broja, počet će se razgrađivati mišići. Također, masne naslage se ne mogu gubiti samo na točno ciljanom području. Masnoće se tope na svim područjima tijela. Vježbanjem trbušnjaka oblikuju se mišići kako nakon topljenja masnih naslaga koža ne bi ostala visjeti. Najpoželjnija je kombinacija aerobnih vježbi i trbušnjaka.

I naravno, važna je prehrana. Unosite hranu sa što manje glikogena. On se skladišti u mišićima. Tijekom vježbanja prvo se troši glikogen, a kada njega ponestane, počne se trošiti masnoća. Što manje glikogena, to će se prije početi razgrađivati masnoće.”, otkrila je Petra Kuten, fizioterapeutkinja, instruktorica pilatesa i fitnessa, Poliklinika Etela

Mit: Konzumacija zelenog čaja otapa masne naslage

Istina: “Zeleni čaj, odnosno njegov antioksidans EGCG katehin utječe direktno na metabolizam masti i ubrzava ga. No to je ubrzanje od svega 4%, u danu gubitak od svega 100 kalorija. Međutim, ako umjesto gaziranih pića i sokova pijete zeleni čaj, znatno ćete smanjiti unos kalorija. Gusti sok sadrži 300 kalorija pa bi bilo dobro da ga zamijenite zelenim čajem. Osim katehina, zeleni čaj sadrži i kofein koji nas drži budnima.

Mi smo nacija koja puno pije kavu. Ujutro je zamijenite čajem, a još koju šalicu popijte tijekom dana. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj doista pomaže kod gubitka masti, ali ta istraživanja rađena su na ekstraktu zelenog čaja koji ima puno više antioksidansa.

Bolje je piti zeleni čaj iz ljekarni i trgovina čaja. Sastavom su sličniji ekstraktu, bogatiji su od onih iz vrećica. Ekstrakt zelenog čaja možete piti i u tabletama, ali više tekućine ćete unijeti preko pripremljenog čaja. Postoje osobe koje su značajno smršavjele zbog zelenog čaja, ali ima i onih kojima nije pomogao. On djeluje individualno no nemojte odustati od njega. Stručnjaci ga smatraju superhranom. Djeluje blagotvorno na cijeli organizam jer imaš više antioksidansa od vitamina C.”, pojasnio je Risto Čebedžija, dipl. san. ing. Stručni savjetnik za prehranu i sportsku suplementaciju, NIHON d.o.o.

Izvor: Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo