Hrana i recepti

Hrana i recepti

Smanjite konfekcijski broj za dva tjedna!

Zima je vrijeme kada najčešće vrijedno kupimo suvišne kilograme: tko bi odolio ukusnim božićnim kolačima, sarmi, restanom krumpiru, mlincima…? ako ste objavili rat kilogramima, morate biti spremni na sve, jer sve je dopušteno u ratu i ljubavi, zar ne?

Puf-pant!

Ako ste
ozbiljno odlučiti smršavjeti, morate vježbati. Pri tom ne mislimo na tu i tamo
zamahivanje nožicama ili penzionerski krug biciklom po kvartu. Morate se
znojiti najmanje 30 minuta dnevno. Tjelovježbu je najbolje shvatiti kao
dugoročnio dio vašeg života i baviti se njome svaki drugi dan kako bi se mišići
mogli odmoriti i “odraditi svoje” u mršavljenju.

Kakvo je vaše tijelo?

Sagledajte svoje tijelo i analizirajte njegov oblik. Na kojim područjima najviše nakupljate masne naslage? Ako je riječ o trbuhu, stražnjici i nogama, tada svoje vježbe koncentrirajte tako da najvećim dijelom pogađaju ove zone. Pravi sretnici u neprilici su osobe koje se podjednako debljaju po svim dijelovima tijela. Kardio treningom

ćete brže sagorijevati kalorije, a vježbe snage možete rasporediti po svim mišićnim skupinama podjednako. Na taj način neće brzo doći do umora jer možete naizmjence vježbati suprotne skupine mišića (kružni trening).

5 na dan

Donesite odluku i jedite pet porcija voća i povrća na dan i držite se ove odluke kao pijan plota. Osim što su siromašne kalorijama, ove su namirnice bogate antioksidansima i vlaknima – čuvarima našeg zdravlja.

Proteinima do manje kilograma

Namirnice bogate proteinima pomažu pri izgradnji mišića tako što pretvaraju masti u mišićno tkivo, stoga ih trebate uključiti na svoj svakodnevni meni.

Zašto je bolje imati mišiće, a ne salo? Osim očitih zdravstvenih razloga, mišići za svoj rade troše više kalorija nego salo, pa na taj način lakše mršavite.

Obratite pozornost na bjelanjke, voće, orašaste plodove, tamno povrće i žitarice od cjelovitog zrna. Proteini također mogu ubrzati metabolizam, čine nas sitijima dulje vrijeme te tako drže apetit pod kontrolom, što je od velike važnosti kada želite smršavjeti.

Slatko pod ključ

Ako živite sami izbacite svu “grešnu hranu”, jer što je daleko od očiju, daleko je od srca. Umjesto čipsa grickajte orašaste plodove ili sirovo povrće, a čokoladu možete jesti, no u malim količinama. Tamna čokolada izuzetno je zdrava, a dovoljno je pojesti par kockica.

Zelenim čajem do rezultata

Dodatnom gubitku kilograma će doprinijeti i redovita konzumacija zelenog čaja koji ubrzava metabolizam i pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Izbjegavajte ugljikohidrate

Ugljikohidrati su, jednostavno rečeno, škrob koje naše tijelo pretvara u šećer tijekom probavljanja i na taj način pretvara u energiju. Problem nastaje kada unosimo previše “škrobastih” namirnica, kao što su riža, tjestenina, bijeli kruh, krumpir i slično povrće.

Umjesto dovoljne količine energije za svakodnevno funkcioniranje dobijemo naslage masnoće na trbuhu, bokovima i ostalim dijelovima tijela.

Jednako tako, namirnice bogate ugljikohidratima podižu razinu šećera u krvi te se na taj način remeti normalan rad krvnih žila – javlja se rizik od razvijanja ateroskleroze i drugih bolesti krvožilnog sustava.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo