Osobe koje konzumiraju nekoliko porcija cjelovitih žitarica dnevno, i pritom ograničavaju dnevni unos rafiniranih proizvoda imaju manje masnog tkiva koje igra ključnu ulogu u nastanku kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta Tufts kojim se
željelo istražiti može li konzumacija namirnica od cjelovitih žitarica smanjiti
količinu masnog tkiva s područja trbuha i struka.
“Količina viscelarnog masnog tkiva je u prosjeku bila 10 posto niža kod
ispitanika koji su tijekom dana konzumirali tri ili više obroka sačinjenih od cjelovitih
žitarica. Na primjer, kriška 100-postotnog cjelovitog pšeničnog kruha ili pola
šalice zobenih pahuljica čine jedan obrok cjelovitih žitarica, dok kriška
bijelog kruha ili pola šalice bijele riže predstavljaju jedan obrok rafiniranih
žitarica”, izjavio je dr. Nicola McKeown.
Visceralno masno tkivo okružuje unutar trbušne organe, a
potkožno masno nalazi se neposredno ispod kože. Prethodna
istraživanja su pokazala da je visceralno masno tkivo usko povezano s razvojem
metaboličkog sindroma. Riječ je o skupini rizičnih čimbenika koji uključuju
hipertenziju, nezdravu razinu kolesterola i inzulinsku rezistenciju koja se
može razviti u kardiovaskularne bolesti ili dijabetes tipa 2.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of
Clinical Nutrition.
K. R.