Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što se dogodi s vašim tijelom kada na par dana odlučite jesti samo – banane?

Svima je jasno da je najzdraviji način prehrane onaj koji je raznolik i koji sadržava šarolike namirnice. Međutim, s vremena na vrijeme nije loše pročistiti svoj organizam, a u tome vam itekako mogu pomoći – banane!

Reakcije na tzv. dijetu s bananama uglavnom su pozitivne; i kod pacijenata, i kod dijetetičara, i kod liječnika. Naime, ova dijeta, koja nije preporučljiva za provođenje duže od 7 dana, neće se dobro odraziti samo na vašu kilažu, nego i na kardiovaskularni sustav, cirkulaciju, ali i probavni trakt.

Banane gotovo da ne uzrokuju nikakve alergijske reakcije te su, prema tome, odličan izvor energije i svih bitnih vitamina i minerala i za alergičare.

Jedite samo banane 3 dana!

Dnevni jelovnik za tri dana poprilično vam je jednostavan: jedite 3 puta dnevno po tri banane, sa šalicom nemasnoga jogurta. Zvuči poprilično rigorozno, ali ono čime možete zavarati glad je promjena teksture hrane. Recimo, za doručak možete izblendati banane i jogurt i tako imati ukusan smoothie koji će vas, zbog tekućega stanja, brzo napuniti. Pored banana i jogurta, preporučljivo je tijekom cijeloga dana piti što više vode ili nezaslađenih biljnih čajeva. Trebali biste posljednji obrok u danu imati barem tri sata prije spavanja.

Jedite samo banane 7 dana!

Opcija da jedete samo banane 7 dana nije tako rigorozna kao ova kraćega vremenskoga trajanja. Ovdje nije ograničen unos banana – možete ih pojesti i do kilogram i pol dnevno.

Smoothie od banane i đumbira koji morate isprobati!

U sedmodnevnoj opciji možete, čim osjetite glad, pojesti bananu. A ako ste, pak, jako gladni, u svoj jelovnik možete dodati jedno kuhano jaje. 

Što nakon dijete?

S obzirom da je ovakav način prehrane poprilično iscrpljujući za organizam i, kako je spomenuto, nije ga preporučljivo provoditi duže od sedam dana, nagli povratak na uobičajenu, raznovrsnu prehranu – nije najbolje što možete uraditi. Ako počnete odjednom jesti bilo što kad god osjetite glad, vaši kilogrami će se itekako brzo vratiti, a i tijelo će vam opet iznimno brzo biti prepuno toksina. Ono što svakako trebate uraditi jest uvesti jedan dan u tjednu kada ćete prakticirati tzv. banana dan, dan u kom ćete cijeli dan jesti samo banane.

Započnite svoju prehranu juhicama, kuhanim povrćem kako ne biste šokirali organizam.

Brašno od zelenih banana – novi hit u mršavljenju i bezglutenskoj prehrani

Koje su koristi dijete s bananama?

Istraživanja su pokazala da su, osim gubitka kilograma koji je mnogima primaran razlog pristupa dijeti, postoje brojne beneficije ovoga kratkoga, ali efektivnoga čišćenja organizma. Najznačajnije koristi banana svakako su:

  • pomoć u borbi s depresijom (naime, banane otpuštaju serotonin, hormon sreće)
  • smanjuju hipertenziju
  • rješavaju probavne smetnje
  • umanjuju simptome gastritisa
  • djeluju povoljno na srce

Jeste li znali? Banane pomažu u borbi sa stresom!

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo