Velika obećanja dijete s gljivama - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Velika obećanja dijete s gljivama

Novi hit je dijeta s gljivama koja je nazvana “M-plan”, a da je dobra poručuju nam i zvijezde poput Katy Perry i Kelly Osburne!

Gljive sadrže vlakna koja su dobra za probavu, a osim toga ostavljaju osjećaj sitosti dugo vremena pa niste stalno gladni. To će spriječiti stalnu želju za nezdravim grickalicama.

Dijeta od gljiva dobra je za zdravlje

Kako pojašnjava Jeannette Jackson, gljive su pomalo zanemarene iako su bogate proteinima koji su iznimno važni za normalno funkcioniranje organizma, a opet nemaju puno kalorija. Napominje i da je ovo jedna od rijetkih dijeta koja je dobra za zdravlje jer podrazumijeva uravnoteženu prehranu.

Poanta ove dijete je da jedan obrok dnevno (samo jedan) zamijenite obrokom od gljiva. Bitno je pridržavati se ove preporuke dva tjedna. Ljudi koji su osmislili ovu dijetu garantiraju pozitivne rezultate i reakcije. Navodno možete pozdraviti nakupine sala na trbuhu, bokovima i preponama.

A dok se ne pojave detalji vezani uz ovu dijetu, vi se počastite ukusnim jelima s gljivama koje već znate. Primjerice, možete si za doručak napraviti omlet, a za ručak gulaš od gljiva. Za večeru pripremite gljive na roštilju ili gril tavi. To su sve ukusni, a niskokalorični obroci.

Ako se ova dijeta ne pokaže kao djelotvorna, znate da ste uživali u zdravoj hrani. Gljive sadrže veće količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, te mineralnih tvari (kalij, željezo, cink, kalcij). Gljive su jedine namirnice biljnog podrijetla koje u svom sastavu sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kod sprječavanje rahitisa, i drugih metaboličkih bolesti kostiju.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše
zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo