Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vitamin B 12 (kobalamin) – zašto nam je važan i kako prepoznati nedostatak

Shutterstock

Injekcije vitamina B12 mogu pomoći u gubitku kilograma! Istina ili mit?

Ovaj, jedan od novijih trendova kada je riječ o gubitku kilograma, već su iskušali brojni poznati poput Rite Ore, Justina Timberlakea ili Katy Perry, tvrdeći kako im je ovaj vitamin pomogao ubrzati metabolizam. No koliko u tome ima istine, što je uopće vitamin B12 i zašto nam je važan?

Nakon što pročitate ovo, jaja bi mogla postati vaša omiljena namirnica

Štiti od anemije

Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, vitamin je topiv u vodi koji je prirodno prisutan u namirnicama kao što su riba, meso, perad, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Njegova je ključna uloga štititi nas od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, tj. osigurati tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koje će uspješno prenositi kisik po cijelom tijelu.

Također, vitamin B12 potiče i zdravu funkciju živaca, a neka istraživanja dovode u vezu ovaj vitamin s manjim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti te neplodnosti (osobito muškaraca jer povećava broj i pokretljivost spermija). Prema preporukama američkog Nacionalnog instituta za zdravlje dnevno bi trebalo unijeti 2,4 miligrama vitamina B2 kroz hranu ili suplemente.

Injekcija ovog vitamina zapravo je vitamin B12 u izrazito velikoj dozi – jedna injekcija obično sadrži 1000 mikrograma te tvari i daje se tijekom tri dana u liječničkim ordinacijama kad je zbog zdravstvenih problema potrebno vrlo brzo obnoviti zalihe. Ako slučaj nije hitan, liječnik će uvijek radije preporučiti nadomještanje B12 oralno.

Oni koji su uzimali injekcije ovog esencijalnog vitamina u svrhu mršavljenja, svjedoče kako im je, osim potpore u gubitku kilograma, ovaj vitamin pomogao u podizanju razine energije te ubrzavanju metabolizma, što liječnici demantiraju, tvrdeći kako je ovaj vitamin isključivo lijek.

Naime, liječenje vitaminom B12 primjenjuje se kod osoba koje imaju anemiju te kao protuotrov kod trovanja cijanidom. Ako imate anemiju, stanje u kojem krv nema dovoljno crvenih krvnih stanica, injekcije B12 mogu pomoći u rješavanju tog problema. U opasnosti od nedostatka vitamin B12 su i vegani, jer se ovaj vitamin dobiva isključivo iz namirnica životinjskog podrijetla. Problem s apsorpcijom ovog vitamina mogu imati i osobe s atrofičnim gastritisom. To objašnjava podatak kako čak 15% Amerikanaca, prema podacima Nacionalnog instututa za zdravlje, ima manjak vitamina B12. Ipak, treba naglasiti kako ljudsko tijelo ima velike zalihe ovog vitamina, pa se pri nedovoljnom unosu putem hrane, deficit osjeti tek nakon nekoliko godina.

Cikla, banane, čokolada… Krvni tlak možete regulirati ovim namirnicama

Ne nadajte se mršavljenju

Vitamin B12 prema mišljenju liječnika nikako nije strategija za postizanje vitkosti. On može dati dodatnu energiju koja će osobu motivirati na vježbanje, što bi u konačnici moglo pomoći u gubljenju kilograma, ali sam za sebe, ovaj vitamin neće napraviti razliku.

Uzimanje “viška” vitamina B12 neće učiniti štetu, no uzima li se u obliku injekcije, to sa sobom nosi opasnost od infekcije na mjestu uboda. Višak ovog vitamina tjera na češće mokrenje i to je sve – ne morate se nadati gubitku kilograma!

Jedan od tipičnih simptoma nedostatka vitamina B12 je umor. Kad je zaliha vitamina B12 niska, tijelo ne može proizvesti crvene krvne stanice potrebne za opskrbu tijela kisikom. Rezultat je anemija pa se osoba osjeća neuobičajno slabo i malaksalo. Problem je što je umor kao takav vrlo nejasan simptom, jer ga se može pripisati brojnim drugim situacijama poput stresa ili nedostatka sna.

Zimski smoothie od cimeta, datulja i bademova mlijeka – napitak koji će vas oduševiti

Međutim, ako se umor stalno pogoršava i ne možete mu pronaći uzrok, obvezno se javite liječniku i provjerite krvnu sliku. Od vašeg mozga, preko kralježnice do ruku i nogu postoji dugačak nervni sustav koji se zove stražnji trakt, koji je obložen masnom bijelom tvari mijelinom. Mijelin ne samo da štiti i izolira živce nego i ubrzava živčane impulse, omogućujući da ruke i noge osjete dodir. Vitamin B12 potreban je kako bismo proizveli mijelin. Dakle, kada se isprazne količine ovog esencijalnog vitamina, mijelin se ruši i živčani impulsi ne mogu “putovati” tako brzo, što rezultira trncima u rukama i nogama.

Osobama koje su u potencijalnom riziku od deficita ovog vitamina savjetuje se, osim konzumiranja hrane koja ga sadrži i suplemenata, izbjegavati prekomjeran unos namirnica koje blokiraju apsorpciju vitamina B12, poput soje, potom lijekova koji smanjuju želučanu kiselinu, vitamina C, a neki podaci kažu i kako apsorpciju B 12 remete i lijekovi za dijabetes. Zalihe vitamina B 12 iscrpljuje i pušenje pa se pušačima (ali i svima drugima) preporučuje povećati količinu kalcija.

Pobijedite herpes čajevima od nevena, matičnjaka, kamilice, bobica smreke…

Danijela Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo