Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vodite bitku s kilogramima? Odspavajte malo…

Ako želite istopiti suvišne kilograme, trebat će vam svaka preporuka, pa i najmanji trik kojim možete ubrzati ovaj proces i doseći željenu težinu. Kada se zbroje sve “metode“, mršavljenje će biti lakše jer ćete potaknuti metabolizam i tijelu osigurati sve preduvjete potrebne za topljenje nepoželjnih masnih naslaga.

Jedna od tih pretpostavki je i dobar san! Mnoga su istraživanja pokazala kako osobe koje spavaju dovoljno i imaju neisprekidan san lakše gube suvišne kilograme. Sada su francuski istraživači objasnili ovu vezu. Naime, oštećenje gena Rev-Erb alfa koji je odgovoran za naš “unutarnji sat“, tj. bioritam, vodi prekomjernom nakupljanju težine, ali i povezanim zdravstvenim problemima. Rezultati rada stručnjaka Odsjeka za neurobiologiju i ritam Sveučilišta u Strasbourgu pružili su novi uvid u ravnotežu između bioritma i prirodnih ciklusa svjetla kako bi se spriječilo debljanje i mnogi problemi povezani s njime.

“Sada je jasno na koji način promjene dnevnog ritma, poput rada u smjeni, izloženosti umjetnom svjetlu [primjerice kod kasnonoćnog rada na računalu ili provjeravanja pošte na tabletu u krevetu] ili bolest putovanja (jet-lag) imaju mnogostruke štetne učinke na ljudsko zdravlje, a trebali bismo se potruditi zadržati ili uspostaviti normalnu vremensku organizaciju te izbjeći potencijalno štetno ponašanje, poput kasnonoćnih obroka ili izloženosti svjetlu po noći [primjerice ako se probudite i morate ići na WC]“, objasnio je Etienne Challet, voditelj studije.

Njegov je tim proučavao dvije skupine laboratorijskih miševa: jedni su bili normalni, dok je kod drugih nedostajao spomenuti Rev-Erb alfa gen. Svi su miševi jednako hranjeni. Znanstvenici su ustanovili da su miševi s nedostatkom gena postali pretili i imali problem s dijabetesom, unatoč tome što su jeli jednaku hranu kao i “normalni“ miševi. Daljnje istraživanje je pokazalo kako se ove dvije skupine “ispitanika“ razlikuju u načinu metabolizma pojedene hrane. Miševi s nedostatkom gena su stvarali više masti od normalnih miševa.

“Ovo istraživanje pokazuje da smo evoluirali kako bismo živjeli u skladu s prirodnim ciklusima svjetla i mraka na planeti. Strasbourg nas je odavno naučio detaljnijim aspektima kulinarstva, a sada su znanstvenici objasnili kako dan i noć mogu utjecati na to jesmo li debeli ili vitki“, zaključio je Gerald Weissmann, glavni urednik stručnog časopisa FASEB.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo