Hrana i recepti

Hrana i recepti

Volumeterika – dijeta u kojoj je sve dozvoljeno!

Volumeterika je dijetni koncept dr. Barbare Rolls, a preporučuje ga nutricionist Branimir Dolibašić, dobar za sve one koji se teško odriču omiljene vrste hrane, teško im je biti gladan i važna im je količina hrane jer im je važan osječaj sitosti.

Što označava dijeta “Volumetrika”

Po ovoj dijeti dozvoljeno je jesti sve, ali je potrebno paziti na na biranje namirnica po energetskoj gustoći. Namirnice male gustoće sadrže u velikom volumenu mali broj kalorija, a energetski guste namirnice puno kalorija u malom volumenu.

Namirnice su u ovoj dijeti svrstane u četiri kategorije – u prvoj je slobodna hrana uvijek dozvoljena (voće, juhe i lisnato povrće, npr.); u drugoj su umjerene količine žitarica, mahunarke i nemasni mliječni proizvodi, u trećoj su male porcije kruha, mesa, sireva, dok je u četvrtoj pržena hrana, slatko, orasi i masti.

Dijeta ima pet obroka dnevno i količinski uključuje dosta hrane, uglavnom voća i povrća za punu probavu.

Učinskovitost: Uvođenje reda u prehranu, posebno uvođenje velikih količina voća i povrća koji su lagano probavljivi uvijek je dobra stvar. Manje mesa, sireva i drugih energijom nabijenih namirnica, a više povrća sigurno pruža bolje rezultate.Trajanje dijete je ograničeno do postizanja željene težine, nije za cijeli život.

Negativne strane: Za neke je suzdržavanje od količina, bez stručnog nadzora neizdrživo, a stalno čišćenje povrća napor.

Izvor: Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo