Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želja za čokoladom je jača ako je ona zabranjena

Ako se lišite nečega za čime žudite, vaš će mozak sam postati opsjednut tom stvari, tvrde istraživači Sveučilišta British Columbia.

Tanka je granica između držanja dijete i mučenja – priznat će mnogi koji su pokušali dobiti bitku s kilogramima. No, u psihološkom ratu za prevlast, jedno je sigurno: što se više odričete čokolade, to ćete za njome jače žudjeti! Možda je ipak ključ uspjeha u umjerenosti ili, pak, u moći skupine.

“Otkrili smo da kada je osobama zabranjen pristup svakodnevnim predmetima, njihov mozak obraća više pažnje upravo tim stvarima, međutim, najvažnije otkriće je da ta opsesija nije toliko jaka ako znamo da i druge osobe nemaju pristup“, otkrila je Grace Truong sa Sveučilišta British Columbia, voditeljica istraživanja.

Njen je tim ispitanicima pokazao fotografije svakodnevnih predmeta, a rečeno je kako ti predmeti ili pripadaju samim ispitanicima, nekome drugome, kako su zabranjeni samo njima ili zabranjeni svima. Koristeći skeniranje mozga i testove memorije, istraživači su ustanovili kako su ispitanici prepoznali zabranjene predmete na isti način kao i one koje pripadaju njima, što je tumačeno kao znak nepotrebne povećane koncentracije.

Sama činjenica da je privlačna moć zabranjenog voća slabija ako znamo da je ono zabranjeno i drugima može objasniti uspjeh grupnih dijeta i programa mršavljenja (jedan od takvih je i Weight Watchers), čiji su poklonici uspješniji u mršavljenju nego oni koji se sami pokušaju promijeniti i istopiti suvišne kilograme bez tuđe potpore.

“Još iz vremena Eve i jabuke, stručnjaci se zanimaju za privlačnost predmeta koje bismo trebali izbjegavati. Danas su to ogromna pakiranja gaziranih pića, masna hrana i droga. Ovo novo otkriće pomaže objasniti kako naš mozak procesuira zabranjene predmete i daje naslutiti da je moć grupe jaka kada je u pitanju odupiranje iskušenju. Teže je sam uspjeti”, zaključio je profesor Todd Handy, jedan od čelnika istraživanja objavljenog u časopisu Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo